Wednesday, May 27, 2020

Apie WWII arba Didįjį Tėvynės Karą

Karūnos niekšų daliai,
O dulkėse karaliai, 
Ir tribunoluos išdidžiai 
Teisiuosius smerkia žmogžudžiai.

- V. Mykolaitis-Putinas

******************************************************************************

Kadangi nemažai tuo klausimu domėjausi, tai nusprendžiau susumuoti ką aš apie šį karą suprantu.

Kaip žinia, daugumoje šalių šis karas vadinamas Antruoju Pasauliniu Karu (WWII, arba PKII, arba APK), bet tarkim Baltarusijoje ar Rusijoje jis vadinamas Didžiuoju Tėvynės Karu. Iš tikrųjų, karas numeris 1, karas numeris 2 skamba kažkaip neasmeniškai, tai tarsi kažkoks dalykas kuris vyko toli ir jį kažkaip reikia identifikuoti. Tarkim esi JAV ir matai karus - va įvyko pirmas karas, o štai ir antras. Rusijoje ir ypač Baltarusijoje tas karo krūvis daug didesnis, nepalyginamai didesnis nei pirmasis Pasaulinis Karas, ir aš visai suprantu kodėl jie to karo nevadina PKII.

Buvusi Sovietija (įsikaitant ir Sovietų 1940 m birželį okupuotas Baltijos šalis) apturėjo milžinišką žmogiškąją auką ir traumą, kurios pasekmės mus persekioja iki šiol. Aš suprantu kodėl jie švenčia tą pergalę, bet iš Baltijos šalių perspektyvos ta pergalė yra groteskiškas šventimas šių šalių okupacijos tada, kada visas Pasaulis tylėjo ir šventė kartu su agresorium.

Visuotinai priimta šio karo istorija yra maždaug tokia - maniakas Hitleris užvaldė Vokietiją kur jis rado krūvą tiek pat maniakiškų ir fanatiškų pasekėjų. Vedami savo kraugeriškos ir rasistinės ideologijos vokiečiai pradėjo karą ne vienu bet trim frontais: vakarų Europoje, Rytų Europoje ir Šiaurės Afrikoje. Aišku reikia dar paminėti kovas jūrose ir ore: vokiečių povandeniniai laivai skandindavo daug anglų laivų. Tada teisingosios šalys nusprendė duoti atkirtį - JAV ir Britai beigi Sovietai herojiškai sumušė vokiečius ir tada pasibaigė APK.

Sovietiškas/rusiškas/baltarusiškas naratyvas išliko nepakitęs net atradus slaptuosius Molotovo-Ribbentropo protokolus ir kiek aš pamenu iš tarybinių laikų mokyklos suolo yra maždaug toks:
taiki Tarybų Sąjunga, milžiniška darbininkų ir valstiečių valstybė, su Hitleriu nieko bendro neturėjo iki pat 1941. Baltijos šalys sovietijos 1940 m buvo užimtos tam, kad sukurti ginybinį buferį nuo bepročio Hitlerio. Bet Hitleris vis tiek užpuolė taikųjį sovietinį milžiną, ir tada - pasiaukojančios sovietų liaudies (ypač baltarusių) dėka - fašistas buvo sutriuškintas. Toks jausmas, kad sovietų indėlis į pergalę buvo maždaug 80%,  Britija ir JAV prisijungė tik karui baigiantis.

Pagal "oficialią" versiją į abi puses nuo geležinės uždangos, nacių sutriuškinimo pasėkoje, Raudonoji Armija užėmė pusę Europos, ir iš nacistinio grobuonies sovietų išlaisvintos euforiškos rytų Europos šalys demokratiškai nusprendė kurti šviesų socialistinį rytojų. Baltijos šalys net negavo nominalios nepriklausomybės - juk jos 'prisijungė' prie didžiosios Tarybų Sąjungos prieš Hitleriui užpuolant sovietus. Rytų Europoje prasidėjo didžioji socializmo statyba. Savo ruožtu, Vakarų Europa priėmė JAV hegemoninę poziciją, Marshallo planą ir pasuko 'kapitalistinės' gerovės atstatymo keliu. Mezgėsi nauji prekybos kontaktai, kilo nauji verslai, prasidėjo 'baby boom', daug žmonių tapo labai turtingi - žodžiu, prasidėjo pokario vakarų Europos klestėjimas.

Vakariečiai priėmė Rytų Europos pasukimo socializmo keliu naratyvą per daug nesusimąstydami ir nekvestionuodami. Galbūt jie suprato kad nieko negali padaryti. Nors yra žinoma, kad tarkim Amerikos Balsas skatino žmones neprarasti vilties ir priešintis, nes išvadavimas greit ateis. Vakarų slaptosios tarnybos (labai dažnai infiltruotos ar pastafintos antraeiliais agentais) priimdamo partizanų informaciją ar siųsdavo perbėgusius Lietuvos partizanus atgal tam, kad jie tęstų kovą ir lauktų išvadavimo - dramatiškas pavyzdys yra Juozas Lukša.  Dažnai ta informacija vos ne tą pačią dieną tapdavo žinoma sovietams. Visumoj, Europos žmonės po karo buvo labai pavargę ir norėjo ramybės. Jie norėjo gyventi, auginti vaikus, kurti.

1947 metais JAV pradėjo Sovietų Sąjungos 'sulaikymo' politiką, taigi prasidėjo "šaltasis" karas. 1953 prasidėjusi Kubos revoliucija  laimėjo ir tai labai suerzino JAV.  Ne tik todėl kad Kuba yra per 100 mylių nuo Miami (~170km, kaip nuo Vilniaus iki Minsko), bet ir todėl kad JAV industrialistai (tarkim Hershey) prarado didžiulį NT ten, nebeliko lošimų namų, pramogų ir įvairiausio tipo pasilinksminimo epicentro Havanoje. Florida ne iš tolo neprilygo Kubai, o Las Vegas dar nebuvo pastatytas.  Neramumai Budapešte, Prahoje ar Kaune buvo kažkur toli, mažai kas apie juos žinojo. Beje, sovietmečiu pačiame Kauno centre buvo didelės kareivinės kur buvo dislokuotas elitinis desantininkų dalinys ar pulkas (nežinau) - manoma tas pats, kuris slopino maištą Prahoje.

Buvo šalys kurios buvo labiau kritiškos "Sovietinio milžino" atžvilgiu - tarkim Švedija; buvo šalys kurios paslėptai žavėjosi Sovietija - pvz Italija; buvo šalys kurios nurijo savo garbę ir iš praktinių sumetimų tapo strateginiu sovietijos prekybiniu partneriu - tarkim Žiemos karą laimėjusi Suomija.

Ir tiktai sovietijai subyrėjus pradėjo ryškėti daugiau detalių apie tai, kaip prasidėjo WWII ir koks buvo tikrasis Sovietijos vaidmuo jame. Pirmas archyvuose pradėjo knistis ir apie tai šnekėti Viktor Suvorov. Jo versija buvo su trūkumais, ir tas darbas buvo ir yra tęsiamas istoriko Mark Solonin.

Man jų idėjos yra įdomios todėl aš čia trumpai jas susumuosiu.

V. Suvorovas iš principo sako, kad Stalino planas buvo skatinti ir remti Hitlerį, ir tada lemiamu momentu 'išlaisvinti' visą Europą atnešant į ją socializmą. Jis duoda duomenis kad jau 1933 metais sovietai gamino puolamąją ginkluotę, slopino komunistinį pasipriešinimą naciams Vokietijoje bei rėmė Hitlerio valdžią savo žiniomis apie priverstinio darbo stovyklas (GULAG), maisto produktais ir nafta. Molotovo-Ribbentropo paktas Stalino buvo vertinamas kaip strateginė pergalė nes jo pasėkoje nebeliko tarpinių valstybių tarp Vokietijos ir Sovietijos - kas reiškė kad Sovietai gali pradėti 'išvaduojamąjį' puolimą nekirsdami neutralių šalių. Hitleris buvo įsivėlęs į karus Vakarų Europoje, Šiaurės Afrikoje, jūroje ir ore, taigi net pradedantysis strategas (o Hitlerio strategai buvo labai geri) turi suprasti kad užpulti sovietiją atidarant trečią frontą yra kvailystė. Suvorovo išvada yra ta, kad Hitleris pajuto kad Stalinas ruošiasi jį pulti ir todėl padarė tą pirmas, nušluodamas ant Baltarusijos vakarinės sienos sukoncentruotą ir susandėliuotą sovietinę ginkluotę, amuniciją, lėktuvus, tankus ir tanketes, kurą, maisto bei medicinines atsargas ir pan.

M. Soloninas tiek toli neina. Jo manymu, sovietai norėjo išprovokuoti Hitlerį pirmam užpulti Sovietiją, leisti užimti keletą kaimų Lietuvoje ir Baltarusijoje ir tada 'nušluoti' vokiečius per visą Europą. Tačiau įvyko keistas dalykas - įsiveržusius į sovietiją vokiečius vietiniai sutikdavo sveikindami ir išskėstomis rankomis. Yra išlikę užrašai kaip vokiečiai buvo nustebę, kad Kaunas jiems priartėjus jau buvo išlaisvintas lietuvių ir ten nebebuvo sovietų karių; tas pats atsitiko kai kuriuose kaimuose Baltarusijoje. Baltarusijoje daug pasienyje esančių sovietų dalinių (taip suprantama, tie daliniai buvo skirti paaukojimui) turėjo nurodymus neprovokuoti vokiečių ir jiems nesipriešinti. Žodžiu, dėl įvairių priežasčių, užpuolusi sovietiją, Hitlerio armija sutiko mažai pasipriešinimo ir nuėjo daug toliau nei bet kas galėjo pagalvoti. Jie labai greitai priėjo prie paruoštų puolamuosios ginkluotės, medikamentų ir maisto sandėlių kuriuos užėmė nesusprogdintus. Raudonojoje Armijoje prasidėjo suirutė ir panika. Tačiau vokiečiai nepasinaudojo vietiniais taip kaip tą ko gero būtų padaręs Aleksandras Makedonietis ir galiausiai vietiniai atsisuko prieš vokiečius. Stalinas bijojo palikti Maskvą - jo pasirinkimas buvo arba pasitraukus būti pašalintam kitų CK vierchų už tai kad karas prasidėjo tokiu nevykusiu būdu arba likti Maskvoj ir bandyti išlikti valdžioje - bet tik tuo atveju jei Maskva atsilaikys prieš vokiečius. Prasidėjo Stalino kova už išlikimą. Soloninas pateikia duomenis kad JAV ir Britijos indėlis į karo baigtį buvo kritiškai reikšmingas, karo nebuvo galima laimėti jei ne šių šalių indėlis.

Kaip žinome, milžiniškos sovietų liaudies aukos dėka Stalinas išliko valdžioje ir istorija pasuko tuo keliu, apie kurį rašiau aukščiau.

Tai kad sovietija nebuvo 'taikus milžinas' liudija išviešinti slapti dokumentai. Duosiu tik ištrauką, kuri parodo kad 'oficiali' sovietinė versija neturėjo nieko bendro su tikraisiais sovietijos planais. Ši ištrauka yra iš slapto sovietų CK posėdžio, vykusio 4-5 dienas prieš sudarant susitarimą su Hitlerio Vokietija, jis paaiškina Sovietijos veiksmų logiką.

Todėl ko gero galima sakyti, kad karą pradėjo ne tik Nacistinė Vokietija, bet ir Sovietų Sąjunga. 

Sovietija norėjo to karo, ir pati jį provokavo. Kad Tarybinė liaudis apturėjo tokią auką, didele dalimi yra sovietų valdžios kaltė ir gėda.

Stalino kalba 1939.8.19 kuri paaiškina kodėl buvo pritarta Ribbentropo-Molotovo paktui yra čia

Сталин И. Речь на заседании политбюро ЦК ВКП(б) 19 августа 1939 года

<...>

"Опыт двадцати последних лет показывает, что в мирное время невозможно иметь в Европе коммунистическое движение, сильное до такой степени, чтобы большевистская партия смогла бы захватить власть. Диктатура этой партии становится возможной только в результате большой войны. Мы сделаем свой выбор, и он ясен. Мы должны принять немецкое предложение и вежливо отослать обратно англо-французскую миссию. Первым преимуществом, которое мы извлечем, будет уничтожение Польши до самых подступов к Варшаве, включая украинскую Галицию.
Германия предоставляет нам полную свободу действий в прибалтийских странах и не возражает по поводу возвращения Бессарабии СССР. Она готова уступить нам в качестве зоны влияния Румынию, Болгарию и Венгрию. Остается открытым вопрос, связанный с Югославией... В то же время мы должны предвидеть последствия, которые будут вытекать как из поражения, так и из победы Германии."

<...>

"Товарищи! В интересах СССР - Родины трудящихся, чтобы война разразилась между рейхом и капиталистическим англо-французским блоком. Нужно сделать все, чтобы эта война длилась как можно дольше в целях изнурения двух сторон. Именно по этой причине мы должны согласиться на заключение пакта, предложенного Германией, и работать над тем, чтобы эта война, объявленная однажды, продлилась максимальное количество времени. Надо будет усилить пропагандистскую работу в воюющих странах для того, чтобы быть готовыми к тому времени, когда война закончится... "

(Центр хранения историко-документальных коллекций,
бывший ОСОБЫЙ архив СССР, ф.7, оп.1, д.1223)





P.S. Papildoma informacija liečianti Baltijos šalių okupaciją (su nuorodom):

1. Lietuva po Vokietijos ultimatumo neturėjo priežasčių būti pro-Nazi

2. sukilimas ir sovietų išvarymas 1940 buvo nukreiptas ne prieš žydus ir ne iš meilės vokiečiams, bet prieš okupacinę sovietų armiją

3. yra platesnis kontekstas kodel CCCP norėjo užimti Baltijos šalis

4. čia geras pokalbis apie WWII karo pradžią 

5. čia geras straipsnelis kur pažingsniui parodomos klaidos Rusijos propagandistų argumentuose (lietuviška versija čia) :

"It shows that, on June 15, 1940, the political-military leadership of the USSR planned and organized the invasion of Lithuania (and the other Baltic States) as a typical offensive military operation. On the eve of the operation, several thousand places for the wounded were prepared in the USSR’s military hospitals, and around fifty to seventy thousand places for future prisoners of war were prepared in the GULAG system. In early June, the demobilization of the Red Army’s soldiers was suspended by order of the commissar of defense and a large combination of the Red Army’s live forces and equipment was mobilized at the borders of Lithuania, Latvia and Estonia: 435,000 soldiers; about 8,000 cannons and mortars; over 3,000 tanks; more than 500 armored vehicles; 2,601 warplanes. In mid-June 1940, the USSR used in its campaign of the occupation of the Baltic States three armies, seven infantry and three cavalry corps, twenty rifles, two motorized rifles, and four cavalry divisions, nine tanks and one parachutist brigade. If we add to all of these forces the groups of the Soviet military bases based in Lithuania, Latvia and Estonia in November 1939 and the Baltic States blockade launched by the Soviet Navy in the Baltic Sea on the morning of June 14, 1940, we have over half a million troops with a huge armament of military equipment. This means that on June 15–17 1940, the Soviet Union sent a larger military armada than Great Britain did through the English Channel in Spring 1940 to help France save Europe from Nazi Germany, against the three small Baltic States, whose armies did not exceed seventy thousand fighters."

-A. Kasparavičius

No comments:

Post a Comment