Tuesday, October 9, 2018

Aleksandras Makedonietis ir jo pamokos

J.F.C. Fuller parašė gana įdomią knygą pavadinimu "The Generalship of Alexander the Great". Autorius ne tik aprašo prieš daugiau kaip 2000 metų gyvenusio Aleksandro Makedoniečio gyvenimą, jo taktiką, bet gale duoda keletą labai įdomių ir aktualių šiems laikams paralelių ir analogijų kas liečia II Pasaulinį karą.

Aleksandras Didysis (Makedonietis) per savo užkariavimus labai rėmėsi vidine užimamos šalies dinamika, buvo gerai iššsistudijavęs vidines grupuotes, konfliktus ir panašiai. Jam karas buvo tik paskutinė priemonė užimti šalį - prieš tai jis bandydavo viską - derybas, vidinių konfliktų pandaudojimą, vedybas, ir t.t. To pasėkoj jo imperija buvo tiems laikams bene didžiausia ir sukurta ypač greitai. Todėl jo gyvenimas yra labai pamokantis, jis parodo kas veikė tada kuriant valstybinius darinius.

Taigi, kodėl Hitleris pralaimėjo prieš Sovietus? J.F.C. Fuller mano kad tas įvyko todėl kad jis nepasinaudojo vidiniais sovietų konfliktais.

Ukraina, Baltarusija, Baltijos šalys, ir netgi pati Rusija 1939-1940 metais turėjo daug žmonių kurie buvo nepatenkinti Stalino įvesta tvarka. Tačiau vokiečiai vietoj to kad deklaravę kad jie kariauja prieš bolševikus, iš esmės paskelbė karą prieš visus Rusijos (Sovietų sąjungos) žmones. Tas požiūris ir po to sekę veiksmai tvirtai sutelkė Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos tautas kovai prieš nacius.

Iš kitos pusės, Sąjungininkai padarė tą pačią klaidą ir  paskelbė karą prieš visus vokiečius. Nepaisant Chamberlain'o pasisakymų, nebuvo įdėta jokios minties kaip atskirti pro- ir anti- Hitleristus ir kaip tuo pasinaudoti. Tas irgi sutelkė visus vokiečius aplink jų lyderį žūtbūtinei kovai.

Kas dar įdomiau, kad Stalinas,  kurio propaganda sovietijos viduj nesidrovėdama ragino žudyti kiekvieną vokietį visus tuos niuansus jis puikiai suprato ir "užsienio naudojimui" pasakė štai ką:
"Būtų juokinga galvoti kad Hitlerio klika yra tas pats kas Vokietijos žmonės ir valstybė", ir kad tai yra kvailas melas ir beprasmis šmeižtas "teigti, kad Raudonosios Armijos tikslas yra išnaikinti vokiečius ir jų valstybę".


Man šios įžvalgos buvo įdomios.

Knyga: J.F.C. Fuller "The Generalship of Alexander the Great"

P.S. Čia E. Lucas'o įžvaldgos apie dabartinę situaciją. J.F.C. Fuller manau pritartų ;)

No comments:

Post a Comment