Tuesday, March 8, 2022

ar keičiu savo nuomonę dėl bravūriškos užsienio politikos?

Anksčiau rašiau kad nesutinku su užsienio politikos aspektais kurie lietė Taivanį ir Baltarusiją. Dabar neva įvyko karas ir visi pamatė kokie tie režimai blogi ir tarsi tie užsienio politikos sprendimai buvo geri. Mano supratimu, tie sprendimai buvo blogi tuo metu, tik karas Ukrainoje blogo sprendimo pasekmes minimizavo. 

Dabar Latvija, Estija ir Lenkija irgi nepriima krovinių iš Baltarusijos, kalbos eina apie elektros tranzito iš Baltarusijos stabdymą greičiau nei iki 2025. Ką gi, iš Lietuvos pusės buvo nepasverti sprendimai kurių nerėmė kaimynai, ir kurie padarė tam tikrą žalą Lietuvos įmonėms, mokesčių surinkimui ir tų įmonių darbuotojams, bet tai dabar nusinulino. 

Kas dar nenusinulino, yra Taivanio klausimas. Taivanis yra super svarbus Kinijai, ji jo nepuola ir jo neboikotuoja - bet labai skaudžiai reaguoja į jos nuomonės nepaisymą, Lietuva pasirinko durti pagaliu Kinijai į akį. Duok Dieve, Taivanis atsilygins Lietuvai padėdamas kurti puslaidininkių sektorių. 

Youtube turi daug video kur labai patyrę užsienio politikos praktikai ir teoretikai aiškina kaip svarbu suprasti kaip elgiasi didelės ir galingos šalys, kaip svarbu mokėti laviruoti. Vienam spektro gale yra H.Kissinger ir J.Mearsheimer (https://youtu.be/JrMiSQAGOS4) kurie teigia kad yra didelės galios kurių nevalia provokuoti nes pasekmės visiems bus žiaurios, yra ir labiau demokratija ir liberalia visuomenės sąrėda tikintys žmonės kurie mano kad mažesnės tautos irgi turi teisę į apsisprendimą kuriuo keliu eiti. Toks manau yra buvęs Britų MI6 vadas Sir Robert John Sawers (https://youtu.be/Yw5lzKVn3sc). Jis praleido 40 metų dirbdamas valstybės tarnyboje, asmeniškai buvo susitikęs su daugeliu valstybės vadovų. Jis gana atvirai sako kad vakarų šalys turi būti atsargios, yra daug kintamųjų, visi sprendimai turi būti pasverti ir pamatuoti. Devynis kartus matuok, dešimtą pjauk. Jokios bravūros - duomenų rinkimas, skaičiavimas, aptarinėjimas visais įmanomais lygiais, ir tada vėl skaičiavimas. Žodžiu, ne taip kaip su Tavaniečių atstovybe. 

Tas mus priveda prie Kinijos. Vakarai paliks Putinui kelią atsitraukti, Rusijoje jokios revoliucijos nebus, bet liks toks uždaras režimas. Dėl sankcijų, Kinija pasidarys pagrindinis Rusijos rėmėjas kuris pamažu perims ir privatizuos atpigusius verslus ir infrastruktūrą. Kinijos įtaka jau labai stipri Afrikoje, Lotynų Amerikoje, Azijoje - taigi Rusijos politika vis labiau ir labiau atspindės Kinijos interesus, kurie bus priešpastatyti JAV interesams. Kinija žiūri į ilgalaikę perspektyvą, ir anot R.J.Sawers jų užsienio politikos analizė yra daug rafinuotesnė ir sofistikuota nei Rusijos. Jie dabar nepuls Taivanio, bet varžtai pamažu veršis. Kur tas palieka Lietuvą turbūt Lietuvoje gerai nepagalvojo - bet aš vis dar tikiuosi kad tas Taivaniečių puslaidininkių fabrikėlis bus.  

Stebim toliau, ir tikimės geriausio. 

Slava Ukraini. 

No comments:

Post a Comment