Thursday, May 21, 2020

apie dvigubą pilietybę (rinkimams artėjant)

Dabar artėja rinkimai ir keletas politikų pradėjo šnekėti apie dvigubą pilietybę.

Tas man įdomu, nes dabartiniai Lietuvos įstatymai tarsi ją ir leidžia. Pagal mano neprofesionalią analizę remiantis Pilietybės įstatymu, vaikai gimę užsienyje ir įgiję pilietybę gimimo keliu kol tėvai buvo Lietuvos piliečiai gali likti Lietuvos piliečiu. Taip pat Lietuvos pilietybę lengvai gauna dipukai. Dėl to aš problemų neturiu. Taip pat neturiu problemų jei žmonės kurie yra susieti su Lietuva ir nėra davę jokių priesaikų (tarkim jų seneliai buvo iš Lietuvos) galėtų pilietybę gauti. Turiu problemų su pavardžių ir vardų rašyba, bet čia jau kita ir politikams tiek nerūpinti tema.

Problema atsiranda kai žmogus natūralizuojasi kitoje šalyje priesaikos keliu ir nori išlaikyti Lietuvos pilietybę. Tarkim JAV priesaika yra tokia:

"I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God."

Priesaikos pirmos dvi eilutės kala tiesiai į esmę - žmogus esmingai ir griežtai pasako, kad jis absoliučiai ir visiškai atsisako ir išsižada ("absolutely and entirely renounce and abjure") savo buvusios šalies.

Jei po to žmogus po to išlaiko savo "seną" pilietybę jos pats neatsisakydamas, gaunasi kad jis melavo - o tas jau gal yra teisinė ir moralinė problema?  Čia būtų mano išlyga diskusijoje apie dvigubą pilietybę - tarp daugybinių pilietybių išlaikydamas Lietuvos pilietybę žmogus neturėtų būti priesaikoje jos išsižadėjęs.

Airiai, izraeliečiai, armėnai - tautinės grupės kurios turi ypač dideles bendruomenes JAV - gimimo būdu gauna JAV pilietybę ir tada lengvai gauna ir savo kilmės šalies pilietybę - juk jie jokios priesaikos niekam nedavė.  Manau tai būtų geras kelias Lietuvai.

Yra niuansai kurie gali sukelti problemų net jei žmogus turi dvigubą pilietybę. JAV, skirtingai nuo daugelio šalių, turi globalinį apmokestinimą. Tu privalai mokėti pajamų mokestį JAV nepriklausomai nuo to, kur tas pajamas gautum. Dėl šitos priežasties kai kurių hedge fondų prekiautojai atsisakydavo JAV pilietybės ir priimdavo tarkim Bahamų pilietybę. Beje, tas irgi nėra pigus procesas - JAV pilietybės atsisakymas berods kainuoja apie 5000 USD.  Tarkim čia yra istorija apie britę senutę kuri gimė JAV ir išvyko iš ten kai jai buvo 18 mėnesių - ir kokias finansines pasekmes jai tas sukėlė vėliau. Tas yra dar viena priežastis dėl kurios JAV pilietis bus lojalus JAV, net jei ne mintimis, tai bent savo uždirbtais ir į iždą sumokėtais pinigais.

Lietuvos natūralizuoto piliečio priesaika yra daug švelnesnė ir daug mažiau įpareigojanti nei JAV, nes ji neprašo išsižadėti "senos" šalies ir ginklu ginti naujos šalies (23 straipsnis):

"Aš, (vardas, pavardė), tapdamas Lietuvos Respublikos piliečiu, be išlygų prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų, ginti Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką. Pasižadu gerbti Lietuvos valstybinę kalbą, kultūrą ir papročius, stiprinti Lietuvos demokratijos ir teisinės valstybės pagrindus. Tepadeda man Dievas."

Taip pat kiek žinau Lietuva neturi globalinio apmokestinimo - t.y. jei tu gyveni ir pajamas gauni kitoj šaly Lietuvai moki 0.  T.y. jei gyveni kitoje šalyje tu gali užmiršti Lietuvą ir prisiminti ją kai tau tas naudinga - apie tą jau buvau rašęs čia.

Bus įdomu pamatyti, ar prieš šiuos rinkimus atsiras politikai, kurie bandys išplėsti Lietuvos piliečių ratą ir uždirbti sau balsus pažadais žadančiais dvigubą pilietybę netgi tiems kurie jos atsižadėjo priesaikos būdu? Citizenship de Plaisance.

No comments:

Post a Comment