Wednesday, January 26, 2011

Ko gali pamokyti islandai?

Šiuo metu skaitau gan įdomią knygą "Iceland - Land of the Sagas" (autoriai J.Krakauer, D. Roberts) ir sužinau gana daug naujo apie šia mažą ir drąsią šalį. Drąsią ne tik todėl kad jie buvo pirmi pripažinę Lietuvos nepriklausomybę. Islandija ko gero yra vienintelė šalis kurios pirmieji gyventojai turėjo raštą - t.y. ten nebuvo vietinių gyventoju kai vikingai ar vienuoliai iš Airijos ten atvyko. Šis "Age of Settlement" įvyko 874-930 metais.

Po šalies atradimo, islandai neturėjo absoliutaus valdovo - klanai jį išrinkdavo keliems metams. Jų Seimas - jei galima taip pasakyti - Althing - yra seniausias Pasaulyje pastoviai veikiantis demokratinis valdžios organas - jis veikia nuo 930 metų.

Taigi, ką islandai gali pasakyti apie demokratiją? Minėtoje knygoje radau vieną citatą kuria ir noriu pasidalinti. Čia pasakojama apie rūke pasiklydusį vikingų laivą - ir tai kaip jie sprendžia kuria kryptim plaukti.

At last the fog lifted and the wind began to blow, so they hoisted sail. But now an argument arose about the direction in which Ireland lay, and they could not agree on it. Orn maintained one thing, but most of the others contradicted him and said he was utterly confused, and that the majority should decide. The question was finally referred to Olaf, and Olaf said, "I want only the shrewdest to decide; in my opinion the counsel of fools is all the more dangerous the more of them there are." - Laxadaela Saga

Taigi, šios dienos citata ko gero turėtų skambėti taip: "Išmintingi turi spręsti; kvailių taryba yra tuo pavojingesnė kuo daugiau jų ten yra" - Olaf

Gana įdomi paralelė su valstybės valdymu, ar ne? Ne tai kad Seime kvailiai (nors kartais taip gali pagalvoti), bet gal mažesnis Seimas ne tokia jau ir bloga idėja?

P.S. gruodžio 12, 2012: anot šio straipsnio, panašu kad Lietuvos parlamentarai yra LABAI gerai apmokami - netgi palyginus su tarkim prancūzais. Kuo didelė banda geriau nei maža?

2 comments:

  1. ar tikrai? Ar tikrai mažesnis seimas geresnė idėja? Juk ne nuo žmonių skaičiaus(prisiminus Olaf'o mintį) iš tikrųjų priklauso sprendimų teisingumas,o būtent nuo to kad "I want only the shrewdest to decide"("Išmintingi turi spręsti")

    ReplyDelete
  2. Ko gero reiktų rasti balansa tarp gyventojų tinkamo atstovavimo ir tų atstovų kiekio. Taigi klausimas ar tas atstovų skaičius yra optimalus?

    Aš kažkodėl pagalvojau kad šita ištrauka iš sagos parodo demokratijos spraga - iš vienos pusės sprendžia dauguma, bet sveikas protas diktuoja kad spręstų išmintingi ...

    ReplyDelete