Sunday, April 26, 2020

Keletas minčių apie COVID-19. Ar karantinas yra bloga idėja?

Galima daug diskutuoti apie drakoniškus apribojimus verslui ir žmonių laisvei dėl korona-viruso.  Esmė ta, kad vakcinos suradimas ir masinė gamyba gali užtrukti 6, 12, ar 18 mėnesių ir įvesti karantiną tokiam ilgam laikui vargu ar yra protinga - t.y. jei nenori nužudyti visų verslų.

Kitas priėjimas yra 'suplokštinti kreivę' tiek kad sveikatos sistema nebūtų perkrauta ir vistiek leisti žmonėms užsikrėsti ir persirgti nedarant drakoniškų žmonių laisvės apribojimų.

Mirčių nuo COVID - 19 statistika yra čia.  Kas yra įdomu, kad šalys kurios nedarė 'hard shut-down' (neuždarė verslų) mirčių statistikoje atrodo geriau nei šalys kurios tai darė (mirtys milijonui gyventojų):

No hard shut-down:
Japan 1.2
S Korea 4.3
Singapore 1.8
Taiwan 0.3

Hard shutdown:
Spain 397
France 256
UK  195

Daug metų su infekcinėmis ligomis dirbantis švedų ekspertas Johan Giesecke paaiškina, kodėl Švedijoje nėra karantino ir kodėl karantinas yra bloga idėja.

Jo nuomone, vakcinos dar greitai nebus, o padarius karantiną, reikia žinoti kaip iš jo išeisi ir kas bus po to.

Tos šalys kur padarė griežtą karantiną turės iš jo išeiti nes bus per didelė žala ekonomikai, žmonių pragyvenimui ir psichologinei sveikatai. Iš karantino išėjus, bus sekanti viruso banga, ir sekantis karantinas ir tt.

Po metų suskaičiavę viruso sukeltą mirtingumą pamatysime, kad jis yra labai palyginamas šalyse kurios turėjo karantiną ir kurios jo neturėjo. Tačiau ekonominė bei socialinė žala bus daug didesnė šalyse kurios turėjo karantiną.

Dr. Giesecke mano, kad geriau pasitikėti žmonėmis, neperkrauti sveikatos sistemos (tie kurių sveikata blogesnė turi save izoliuoti, būtinai reikia dažnai plauti rankas, taip pat neturi būti susibūrimų didesnių nei 50 žmonių) ir leisti ekonomikai veikti.

To pasėkoje žmonės susikurs 'herd immunity' (bandos imunitetą) ir viskam aprimus šalies verslai bus geresnėje situacijoje palyginus su kitomis šalimis kurios perėjo keletą "karantino-išėjimo iš karantino" ciklų.

Heksagonas.lt pateikia gana daug statistikos ir užbaigia tokia mintimi:

"Jei Skandinavijos valstybių pavyzdį galima atmesti apeliuojant į socialinius ir kultūrinius skirtumus, tai Latvijos pavyzdys iškelia daug klausimų dėl Lietuvoje taikomų karantino priemonių tikslingumo. Kalbos, kad griežtas karantinas - būtinas, o jei apribojimus ir švelninti, tai tik labai lėtai, atrodo kaip nevykęs spektaklis, turint omenyje, kad Latvija, visais atžvilgiais beveik identiška mums šalis, tų apribojimų net netaikė. Kai kam šis spektaklis vis dar patinka, bet ką pagrindiniai jo herojai pasakys, jei epidemijai pasibaigus, pamatysime, kad rezultatai nėra geresni, nei švelnesnį karantiną pasirinkusių šalių, o valstybė įstumta į gilesnę ekonominę krizę?"


No comments:

Post a Comment