Saturday, November 3, 2012

Rinkimai, Grybauskaitė ir kita

Ko gero reikia pateikti porą pastabų apie rinkimus. Viskas nėra taip gerai kaip norėtųsi, bet nėra ir taip blogai. Blogai būtų jei Darbo Partija arba Tvarka ir Teisingumas būtų pagrindinė koalicijos partija. Tiesa ir dabar lieka blogas skonis burnoj žinant kad kažkas pirko savo balsus tam kad išeiti į valdžią. Prezidentas Adamkus pateikia savo argumentuotą ir labai diplomatišką nuomonę šiuo klausimu Lietuvos Ryte.

Ko galima laukti? Laikas parodys, bet iš principo aš manau nieko naujo ko gero nevyks. Daugiau skolintis vargu ar beišeis (tas būtų mano baimė valdant populistams) - ne dėl to kad esantys valdžioje nenorėtų, bet todėl kad niekas tiek neskolins. Demografija ir toliau blogės - Lietuva (panašiai kaip Latvija ir Bulgarija) per metus emigracijai praranda tiek žmonių kiek ateina penkiolikmečių. Gaunasi taip, kad jaunimas išvažiuoja, ir visumoj gyventojų mažėja dėl visuomenės senėjimo ir mirtingumo.

Ar naujai valdžiai pavyks apsukti emigracijos srautą? Taip pat - ar jie norės imtis imigracijos programos sukūrimo panašiai kaip tą daro šiaurės ir anglo-saksiškos šalys? Man atrodo kad ne. Priežastis yra paprasta - tas nepatiktų daliai jų rinkėjų - tai daliai kuri dažniausiai turi labai griežtas nuomones ne tik apie kitos spalvos odos žmones, gėjus, lesbietes, bet ir apie kita kalba kalbančius arba kitą religiją išpažystančius; arba tiems kurie kaip Paksas - eina nuomonės klausti pas nonas lolišvili, apie savo ateitį sprendžia iš horoskopų ir nuo negalavimų gydosi apsivynioję tualetiniu popieriumi. Net ir dabar išeinančioj vyriausybėj - liberalcentristas Palaitis (apie kurį buvau šiame bloge rašęs) iš principo yra prieš imigraciją.

Taigi, man atrodo kad Lietuva iš vienos pusės bus spaudžiama žmogiškųjų išteklių kokybės ir kiekybės mažėjimo, o iš kitos pusės išryškės tam tikras užsisklendimas savo kiaute - kuris bus matomas socialinėje (kitų žmonių baimė, nepasitikėjimas) ir politinėje sferoje (ryšiai su kitomis šalimis, tai aprašyta aukščiau pateiktame pokalbyje su V.Adamkumi). O gal kaip atsvara tam sustiprės ryšiai su Rusija - ir taip tas darbas kurį Rusija pradėjo 1795 metais pradės duoti vaisių - lietuviai pradės labiau identifikuotis su Rusija nei su Vakarų Europos tradicija? O gal jau ir dabar tą daro - juk visi žino kas ta Darbo Parija?


No comments:

Post a Comment