Thursday, June 27, 2024

Orban, bet ne tas ;)

Visi žino apie dabartinį Vengrijos vyriausybės vadovą Viktor Orban. Šis buvęs jaunimo lyderis šaliai vaduojantis iš sovietinio palikimo ir Tarybų Sąjungos dominavimo dabar tapo tikru Kinijos ir Rusijos draugu. Jam nepatinka 'opresyvus' Briuselio 'režimas' ir jis bando išspausti savo šaliai naudą ir iš buvimo ES ir iš bendravimo su Kinija. 

Idomu tai, kad prieš daugiau kaip 500 metų gyveno kitas žmogus vardu Orban, kuris irgi yra palikęs ryškų pėdsaką istorijoje. 


XV amžiuje buvo patrankų inžinierius Orban, kuris savo labai galingos patrakos dizainą 1452m nuvežė krikščioniškosios Bizantijos Imperatoriui Konstantinui XI tam, kad šis galėtų apginti Konstantinopolį nuo musulmonų puolimų. Kaina buvo aukšta, ir Konstantinui XI nesutikus tiek mokėti,  jis savo sugebėjimus pardavė tam kas pasiūlė aukštesnę kainą - Otomanų valdovui Mehmetui II. 1453 metais po daugiasavaitinio bombardavimo Konstantinopolio sienos griuvo ir šis miestas su apylinkėmis atiteko musulmonams. Pagrindinė bažnyčia (Hagia Sophia) buvo paversta į mečetę, o pats miestas pervadintas į Stambulą. 

Dar po poros šimtų metų (1683) musulmonai pasiekė Vieną ir surengė jos apgultį. Kai jau atrodė kad Viena kris, ją apgynė skubiai atvykusi Karūnos (Abiejų Tautų Respublika) armija vedama Jono III Sobieskio. LDK armija atvyko kiek pavėlavusi. 


No comments:

Post a Comment