Monday, January 15, 2024

keletas minčių apie JAV ir Europą

Paskutinės keletas dienų buvo lėtesnės, taigi turėjau laiko mintims apie tai kas laukia Europos. Galima galvoti iš įvairių taškų, šį kartą domėjausi gana žinomo makro-ekonomisto Felix Zulauf'o mintimis. O jos gana supurtančios. Paminėsiu tik keletą:

1. JAV nebėra Pasaulio hegemonas. Atsirado naujos ekonominės ir karinės galios kurios gali nesiskaityti su JAV. Kada JAV Valstybės sekretorius A. Blinken buvo Turkijoje, su juo susitiko ne premjeras, ne prezidentas, o sostinės mero pavaduotojas. 

2. Vakarų politikams Ukraina yra finansinė 'juodoji skylė' ir jie ateityje teiks vis mažesnę pagalbą. Pasaulyje yra daug konfliktų (Gajana/Venesuela, Izraelis, hučiai ir pan), dėmesys Ukrainai vis mažės. Netanyahu yra suinteresuotas konfliktu, nes taikos metu jis ko gero sėstų į teisiamųjų suolą už korupciją.

3. JAV pagrindinis konkurentas yra Kinija. Vokietijos prekyba su Kinija yra didesnė nei su JAV, prekės tarp Kinijos ir Vokietijos gali keliauti geležinkeliu. JAV interesas yra susilpninti Europos ir Kinijos prekybą. JAV pagrindinis prekybos partneris darosi Azija, ne Europa. 

4. Kinija turi daug problemų ir ji nebeaugs taip sparčiai kaip praeityje.

Būtų įdomu išgirsti diskusiją tarp kandidato į Suomijos prezidentus Alexander Stubb ir Felix Zulauf ;)

No comments:

Post a Comment