Friday, July 15, 2022

Saulius Sužiedėlis apie Holokaustą Lietuvoje

 https://nara.lt/lt/articles-lt/saulius-suziedelis

Puikus pokalbis, užrašiau tik keletą minčių.

Apie Holokaustą ir Lietuvą - S. Sužiedėlio mintys

(laisvai užrašyta iš pokalbio)

Litvakų bendruomenės praradimas yra milžiniškas nuostolis Lietuvai. 

Yra kolektyvinė gėda, bet nėra kolektyvinės kaltės. 

Žudymuose dalyvavo 3000-6000 žmonių, pastoviai dalyvaujančių buvo mažiau.

Žydu gelbetojų Lietuvoje buvo 2000-3000 šeimų. Jokioje kitoje šalyje nėra tiek žydų gelbėtojų - Pasaulio Teisuolių - pagal procentą nuo gyventojų. Tarpukario Lietuva buvo labai tolerantiška, finansavo žydų švietimą; 1940 metais buvo didžiulis posūkis į antisemitizmą, tačiau pirmasis sovietmetis (1940-1941) ne viską paaiškina.

Mes esam gimę po tų įvykių ir esame už juos neatsakingi; mes atsakingi už tai kaip mes dabar juos vertiname. 

Julija Šukys yra tikra mokslininkė ir jos negalima lyginti su Silvia Foti arba Rūta Vanagaite. Jos tyrimas yra labiau pagrįstas, S.Foti ir R.Vanagaitė pateikia daug netikslumų. Be jokių įrodymų yra pateikiami teiginiai kurie yra skandalingi ir be reikalo juodinantys. Sužiedelis nebendrauja su defendinghistory.com nes jis mano kad jų darbas yra žalingas bei tendencingas; jie manipuliuoja kai kuriais klausimais. Nijolė Maslauskienė, Liudas Truska, Saulius Sužiedėlis darė daug tyrimu apie pirmąją okupaciją, yra daug statistikos apie LKP (Lietuviu komunistu skaicius baigusiu vidurinę mokyklą yra tik 3-4%) ir jis yra tikras kad tais skaicčiais labai lengva manipuliuoti. Tada buvo dvi visuomenės kurių geopolitinė ir vertybinė orientacija buvo labai skirtinga. Tai yra tragedija. Noreikos veiksmų negalima pateisinti, kai kurie jo padaryti sprendimai jį padaro negerbtinu.  

Įdomi diskusija apie nacionalizmą. 90% lietuviu 1940 metais buvo įsitikinę kad nepriklausoma valstybė yra būtina sąlyga tautos išgyvenimui, šis nacionalizmas neneigė kitu tautų teisių, jų nemenkino. Kitas dalykas yra Orbano etno-nacionalizmas. Kalbama apie Jono Meko "nacionalizmą", jo atspindžius Lietuvos kultūrinėje terpėje. Michael Casper anot S. Sužiedėlio rašo netiesą apie J. Meką, Meko tekstai yra nepolitiški. Casper'o kaltinimai Kazickui yra niekuo nepagrįsta kaltė pagal asociaciją. Stalinizmas ir Nacizmas nėra tas pats, bet sunku paneigti panašumus - tarkim vienpartinė sistema ar masiniai žudymai tam, kad pasiekti ideologinius tikslus. Ezra Pound, Pablo Neruda buvo ideologiniai veikėjai; Jonas Mekas toks nebuvo. Jis buvo 21 metų kai pabėgo į Vakarus. Jei rašai į leidinį kuriame yra kitų parašyti nacistiniai tekstai, ar tas yra blogai? Yra įrašytas Meko pokalbis su Ina Navazelskis. Sovietinė cenzūra buvo daug griežtesnė nei nacių. Naciai praleisdavo Meko straipsnius apie Yčą, Binkį, Šliūpą - tačiau jie niekad nebūtų praėję sovietinės cenzūros.

Nacių okupacija Lietuvai buvo daug švelnesnė nei Sovietų okupacija, teroro mastas lyginant su sovietais buvo mažas. Lietuviai norėjo kad karo pabaiga būtų panaši į WWI - Rusija susilpnėja ir vėl atsiranda nepriklausoma Lietuva. Tačiau taip neįvyko. Pokaris Lietuvoje reiškė smurtą, o ne taiką, Lietuvoje buvo masinis pasipriešinimas. Dažnam lietuviui antifašistas buvo stalinistas. 

Mes nieko neprarandam Pasaulio akyse jei pripažįstam savo istoriją tokia kokia ji buvo. 

No comments:

Post a Comment