Friday, July 22, 2022

Kalinio dilema

Šiuos laikus gana gerai aprašo Kalinio dilema (Prisoner's dilemma). 

Tarkime turime du kalinius kurie padarė nusikaltimą, buvo sulaikyti ir dabar kitam nežinant gali prisipažinti ar neprisipažinti. Jie turi tokius pasirinkimus:

  1. Vienas kalinys prisipažįsta, o kitas ne. Tada prisipažinęs kalinys yra paleidžiamas, o neprisipažinęs gauna 3 metus kalėjimo. Per abu kalinius 3 metai kalėjimo. 
  2. Nė vienas neprisipažįsta. Abu gauna 1 metus kalėjimo. Per abu kalinius 2 metai. 
  3. Abu prisipažįsta. Abu gauna 2 metus kalėjimo. Per abu kalinius 4 metai. 
Ši dilema parodo esmę prieštaravimo tarp individo ir grupės interesų. Grupės interesas yra bendras kalėjimo metų skaičius, individo interesas yra metai kuriuos tik jis turi atsėdėti. Taigi iš individo taško variantas 1 yra geriausias (tam kuris prisipažino), o iš grupės taško variantas 2 yra geriausias. 

Ši dilema pasitaiko visur, dažnai šalys daro savanaudiškus sprendimus, nors bendradarbiavimas būtų geresnis variantas visiems. Kaip pavyzdį paimkime Vengriją. Jei ji remtų ES sankcijose prieš Rusiją ir nepirkti iš jos dujų, ji priartintų Rusijos norą užbaigti karą Ukrainoje ir visiems nuo to būtų geriau. Iš kitos pusės, jei Vengrija su Rusija susitaria dėl pigaus dujų tiekimo, Vengrijai yra geriau, bet tas atitolina karo pabaigą. 

Kaip elgtis?

No comments:

Post a Comment