Tuesday, July 27, 2021

apie atbėgėlius

rašysiu trumpai ir glaustai. Visų pirma, tiems kas nežino, už S. Tichanouskajos priglaudimą ir paramą Baltarusijos opozicijai Lukašenka viešai prieš kameras pasakė kad jis užtvindys Lietuvą pabėgėliais ir narkotikais. 

Neilgai trukus, Lietuvos teritorijoje, netoli nuo sienos su Baltarusija pradėjo atsirasti labai daug atbėgėlių, labai daug iš Irako, bet taip pat iš nestabilesnių Afrikos šalių. 

Kaip aš vertinu situaciją? Nelabai gerai. Vidaus reikalų ministrės darbas ir komunikavimas ("koncentruotos stovyklos") palieka norint geriau. Prezidentas tyli. Užsienio reikalų ministro vizitas į Iraką priveda prie to kad skrydžių skaičius iš Bagdado į Minską padvigubinamas. 

Minskas siūlo irakiečiams "skiepytis" Baltarusijoje, ir tuos žmones jų pačių noru paverčia režimo įrankiais - atvykusius į Baltarusiją, juos organizuotai surenka ir atveža prie Lietuvos sienos. 

Tai jau yra karas. Karas kitoje formoje - be kulkų ir bombų - kai šalyje nestabilumą ir sumaištį atneša ne žalieji, bet rudieji žmogeliukai. Tarp jų esu tikras yra keletas patreniruotų kurstytojų, kurie gal yra Lukašenkos režimo apmokomi ir apmokami. Kaip gintis?

Priimant visus, jie visi pabėgs į "turtingą" Europos dalį. Kaip ir blogas sprendimas. Baltarusija atgal jų nepriima. Jų ilgai palapinėse arba žiemą apyšaltėse mokyklose nepalaikysi - tuose kraštuose iš kur tie vargšai atvyko šaltis yra nežinoma ir nepatirta sąvoka. Manau žiemą srautai turėtų savaime nuslūgti. Įdomu, ar tos palapinės pritaikytos žiemos sąlygoms?


Įdomu, kokį kelią pasirinks mūsų vyriausybė -  man tai bus lakmuso popierėlis parodantis jų organizacinius ir komunikacijos sugebėjimus. Vyriausybė ir Seimas dabar kontroliuoja įstatymų vykdymą ir leidimą, ir visi žino kurios partijos ką delegavo.  


P.S. čia įdomus V. Laučiaus straipsnelis

"Kur kas paprasčiau, smagiau ir pigiau – vykdyti „vertybinę užsienio politiką“, t. y. garsiai rėkti ir tampyti oponentą už tarakono ūsų. Ir šitaip jaustis eterio didvyriais, kol prasideda krizė. O kai prasideda krizė, vėl galima rėkti: šįkart – apie hibridinį karą prieš Lietuvą."
-V. Laučius

No comments:

Post a Comment