Sunday, November 23, 2014

Grybauskaitės Faux Pas?

Neseniai Grybauskaitė pareiškė kad Rusija yra "teroristinė valstybė". Man atrodo, tokio pareiškimo kol kas nėra padariusi nė viena valstybė, įskaitant Estiją kurios pareigūnas buvo pagrobtas. Taigi ką mūsų Dalia norėjo šiuo pareiškimu pasiekti? Gal parodyti kad prezidentūra kažką daro ir turi tvirtas nuomones įvairiais klausimais?

Bet realiai, tai toks pasakyčiau "nediplomatiškas" žingsnis yra žalingas (tarkim kad ir eilės pasienyje ) .

Dėl polemikos galima pridėti A. Vinokuro straipsnelį "Ar mūsų prezidentė nusikalbėjo?". Kad Rusija žaidžia viešaisiais ryšiais ir daro negražius dalykus Ukrainoje niekam ne paslaptis. Tačiau man susidarė toks įspūdis kad visumoj yra tam tikras diplomatinis balansas kai diplomatai ir aukšti pareigūnai šneka aptakesnėmis frazėmis - t.y. liaudiškai sakant yra "diplomatiški". Kai politikai pasidaro "nediplomatiški" sprendimai neatsiranda - tokių pavyzdžių pilna kad ir Ukrainos parlamente - kuo mielai pasinaudoja Rusijos propaganda.

Visumoj, gal ir teisybė ką prezidentė pasakė (beje, tą visi ir taip žino bet nesako), bet mano nuomone tas buvo padaryta neteisingai. Man atrodo, kad iš šio viešo pareiškimo jokios naudos niekam nebus, o žalos - ypač Lietuvos gyventojams - bus ;/

Čia gana įdomus R. Sadausko-Kvietkevičiaus straipsnelis šia tema. Čia rašo buvęs užsienio reikalų ministras P. Gylys.

Čia gana naujas M. Laurinkaus rašinėlis šia tema. 

Čia V. Adamkaus nuomonė. 

No comments:

Post a Comment