Friday, May 17, 2013

Gana geras straipsnelis apie Lietuvos darbo rinką kamuojančias problemas

... pokalbis su R. Dargiu. Aš irgi manau kad čia labai svarbūs klausimai kuriuos reikia pradėti spręst dabar - kitaip bus per vėlu.

Keletas citatų iš aukščiau pateikto lrytas.lt  straipsnelio:

"Pesimistinius vertinimus šios [emigrantų grąžinimo] ir kitų panašių strategijų atžvilgiu dėstė R. Dargis. „Žmonių reikia čia ir dabar, nes visa valstybės išlaikymo sistema priklauso nuo žmonių, kurie moka mokesčius. Jokia „virtuali Lietuva“ nepapildo „Sodros“ biudžeto, todėl jis kiekvienais metais eina gilyn.“

Antra sistema, kuri priklauso nuo Lietuvoje dirbančių žmonių, anot R. Dargio, yra sveikatos apsaugos sistema. „Viena grupė moka mokesčius, bet nesinaudoja valstybinės sveikatos paslaugomis, kita grupė – pensininkai - jau nemoka mokesčių, bet labai aktyviai naudojasi ta sistema. Tų vyresnio amžiaus žmonių, kurie nemoka mokesčių, gausėjimas, rodo, kur eina mūsų sveikatos sistema“, - tvirtino Pramonininkų konfederacijos vadovas, pabrėždamas senėjančios visuomenės keliamas grėsmes.

Konferencijoje kalbėjusio migracijos eksperto Dainiaus Paukštės duomenimis, 2050 metais Lietuvoje pirmą kartą vyresnio amžiaus žmonių bus daugiau nei jaunimo."
 ...
"„Lietuvos švietimo sistema niekaip neatspindi to, ko reikia Lietuvos darbdaviams. Pernai tarp abiturientų populiariausi egzaminai buvo lietuvių kalbos, anglų kalbos ir istorijos. Lietuvių ir anglų kalbos – privalomi dalykai, be kurių neapsieisi. O matematiką ir fiziką laiko mažuma abiturientų, kai verslui kasmet reikia bent 5000 fizikų. Tad iš kur jų paimti? O dar po to girdime priekaištus, kad grįžtame į sovietmetį, nes ir vėl norime priversti žmones mokytis tam tikrų dalykų...“
Tuo pat metu verslininkas atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje nesiruošiama darbo vietų sukūrimui. „Tarkime, atvažiuoja verslininkas į tam tikrą Lietuvos regioną, norėdamas pastatyti fabriką, kuriame įdarbintų 300 žmonių. Kreipiasi į savivaldybę, klausia, kokių žmonių turi. O savivaldybė nežino – kiek joje moterų, kiek vyrų, koks jų išsilavinimas. Savivaldybės nežino, nes nesiruošia verslo investicijoms“, - tvirtino R. Dargis. "

No comments:

Post a Comment