Sunday, August 28, 2011

Įspūdžiai iš Islandijos

Šių metų kelionė buvo į Islandiją. Įspūdžiai įvairūs, čia pabandysiu pateikti keletą.

Visų pirma, apsigyvenom labai patogiame Apartment V27 kuris buvo mūsų bazė keliaujant po Reikjaviką ir apylinkes. Rekomenduoju šią vietą - puikus šeimininkas ir puikus butas - taigi geras poilsis po kelionių buvo garantuotas.

Keletas pastebėjimų apie šalies gyventojus. Šalis labai tvarkinga, kaip ir visur Šiaurės šalyse žmonės puikiai kalba angliškai. Kiek teko sutikti, žmonės labai draugiški ir mandagūs.

Islandija yra šalis kuri labai stipriai priklauso nuo turizmo. "Visitor's guide" (www.visitorsguide.is) informuoja kad 2010 šalį aplankė 494800 turistų. Tas gal neatrodo daug, bet reikia tureti galvoj kad šalyje gyvena "tik" 318500 gyventojų, t.y. maždaug 10 kartų mažiau nei Lietuvoje.

Imigrantai irgi sudaro nemažą dalį. Tas pats "Visitor's guide" teigia, kad ten gyvenantys 1444 lietuviai yra 6 didžiausia bendruomenė Islandijoj - po lenkų (10091), danų (2912), amerikiečių (1851), švedų (1847), ir vokiečių (1689). Iš vis manyčiau, kad imigrantai sudaro kokį 10% gyventojų - ko gero imigracija kaip ir kai kuriose kitose šalyse yra atsakas į mažą gimstamumą ir darbo jėgos trūkumą.

Aptarus šalies gyventojus, reikia pasakyti keletą žodžių apie Islandijos gamtą - juk ko gero tai ir yra pagrindinė priežastis kodėl dauguma turistų lanko šią šalį. Gamta gana įvairi - pradedant akmenuotais Mėnulio paviršių primenančiais laukais, baigiaint ledynais, ugnikalniais, geiseriais (beje, šis žodis kyla nuo pirmapradžio Geysir) ar sąlyginai tariant žaliais slėniais, pvz Þingvellir. Bet bendrai paėmus gamta yra skurdi, šiaurietiška.

Pabaigai - keletas nuotraukų iš šios neužmirštamos šalies.







No comments:

Post a Comment