Tuesday, August 27, 2024

Timothy Snyder ir Putino sakmės

Yale universiteto profesorius T. Snyder turi puikų rašinėlį kuriame diskutuojamos tezės apie rytų slavus kuriomis remdamasis Putinas pateisina Rusijos įsiveržimą į Ukrainą. 

Nuoroda čia. Yra taip pat ir rusiška versija, čia

Esmė ta, kad Putino pradėtas karas yra paremtas išsigalvojimais, kuriems nepritartų joks rimtas ir save gerbiantis istorikas. 

Thursday, August 22, 2024

Kuo išsivysčiusios šalys skiriasi nuo nelabai išsivysčiusių?

Šis klausimas yra svarbus kiekvienai šaliai, kuri nori vystytis ir tapti geresne visiems savo piliečiams. Kaip pavyzdys gali būti imamos Danija ar Norvegija, kurios turi puikią sveikatos apsaugą, valstybinį mokslą, kur privačios mokyklos ir ligoninės po šiai dienai nėra rimta konkurencija valstybinėms.  Kodėl miesto planuotojai numato plačias gatves ir gerą privažiavimą prie naujai statomų rajonų vienose šalyse, o to nedaro kitose? Kodėl vienose šalyse pirmenybė teikiama visuomenės gerbūviui, o kitose - privataus verslo interesams?

Atsakymas paparastas. Viską apsprendžia valstybinės institucijos ir įstatymų leidyba. Šalys su silpnomis valstybinėmis institucijomis yra įkaitai apie save galvojančių biurokratų arba privataus verslo interesų. Verslo tikslas yra kuo didesnis pelnas, visuomenės interesas yra antroje eilėje. Valstybės tikslas riboti verslo godumą, apginti visuomenę ir jos interesą. 

Laikas nuo laiko pamatau reportažus per Lietuvos TV kur rodo kaip policija per gerą valandą vienoje vietoje dideliame mieste sugauna kokį 10 girtų vairuotojų. Tai labai daug. Ir taip metai iš metų. Kodėl situacija nesikeičia? Gal policija tuos reidus daro "dėl ataskaitos" tik porą kartų metuose, o ne dėl to kad norėtų išnaikinti šį reiškinį? Taip pat daug reportažų būna kur rodoma kaip žmonės užgrobia ežerų pakrantes ar miškų takus. Atsiranda vienas kitas atvejis kai žurnalistai iškelia tai į viešumą, ir tik tada valstybinės institucijos ką nors pradeda daryti. 

Aišku, yra skalė visų tų blogybių, bet manau Lietuvoje yra silpnos institucijos, o žmonės gyvena savo "burbuluose", ir kuria savo gyvenimus beveik nesikliaudami valstybe. Valstybės institucijos yra tingios, nerangios (ne visos, aišku), o verslai nevaržomi naudojasi prastai parašytų įstatymų spragomis bei biurokratų abuojumu tam, kad išspausti kuo didesnį pelną. Tai labai pavojinga, nes taip valstybė neprisideda prie lojalių piliečių ugdymo, pilietinės visuomenės kūrimo, piliečius pastato į "kiekvienas už save" situaciją. 

Tikiuosi kad tas kažkada pasikeis. Pabaigai - čia gana įdomus straipsnelis apie vieną buvusį šios vyriausybės viceministrą. O čia nuoroda į straipsnį kur Sveikatos apsaugos ministerija netiesiogiai finansuoja privačias sveikatos apsaugos įmones.