Thursday, September 14, 2023

Apie Litvinizmą - mano bandymas komentuoti Youtube :)

Baltarusija yra identiteto paieškoje. Viena iš pakraipų yra vadinamasis 'litvinizmas' pagal kurį dabartiniai lietviai yra kilę iš žemaičių, o tikrieji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kūrėjai yra litvinai (iš Rusėnų kalbos analogija tokia: Litva-litvin, Lietuva-lietuvis). Baltarusiai yra tikrieji litvinų (LDK lietuvių) palikuonys.

Litvinizmas nesismulkina analizuodamas akivaizdžius faktus. Pvz, tai kad etninė savimonė atėjo tik po "Tautų pavasario" 19a gale, iki tol žmonėms jų tautybė nebuvo tokia svarbi - daug svarbesnė buvo religija ar ponas kuris užduoda tvarką. Arba kad pagrindiniai didieji kunigaikščiai buvo pagonys. Arba kad baltai savo jėgomis laimėjo daug mūšių. Tarkim Durbės, Saulės. Litvinistams labai nepatinka kai paminimas kunigaikštis Ringaudas/Ryngold kuris prie Minsko sumušė 3 rusų (senoji Rusia) kunigaikščių ir jų valdovų mongolų armiją (Mogilna mūšis). Tokių menkniekių 'litvinistai' paaiškinti negali ir skleisdami savo teorijas jų vengia.  

Youtube tokių baltų vaidmenį menkinančių video labai daug. Maždaug: baltai buvo necivilizuoti barbarai, o Slavai atnešė rašybą, Lietuvos statutai parašyti ta kalba ir pan. Nelabai informuotiems žmonėms iš Baltarusijos tos teorijos patinka, jie jomis domisi ir ko gero vertina jas nelabai kritiškai. 

Bet kas įdomiausia, komentarai kurie bando duoti kontra-argumentus yra ištrinami. Įdomu, kad yra kas užsiima "Litvinizmo" propaganda dideliu mastu.  

Pateiksiu vieną pavyzdį. 

Turbūt litvinisto komentaras buvo toks:

Славяне не пришли ниоткуда, славянский этнос кристаллизовался в Центральной Европе, в ареале Лужицкой Культуры, из этноса, населявшего этот единый культурный ареал, т.е.кельтов, германцев, сарматов... Балтийские и славянские языки относятся к одной группе  языков сатем вместе с албанским языком, а это значит, что все мы пришли с Балкан, на разных этапах, но потомки славян расселились на территории, где сосуществовали многие другие гаплогруппы, а балты жили там, где существовали только  финно-угры.  Неудивительно, что балты выжили, ведь занятые ими земли стоили меньше других земель, поэтому они находились на периферии миграционных коридоров, за них просто никто не конкурировал, потому что они не обеспечивали условий для развития, что подтверждается низкой плотностью населения всего северного пояса восточной части Балтийского побережья.

Komentaro esmė ta, kad baltų niekas neužėmė tiek ilgai, nes jie gyveno menkavertėse žemėse kurių niekas nenorėjo. 

Mano atsakymo esmė buvo ta, kad baltai apsigyveno dabartinėje teritorijoje maždaug 2000 metų prieš slavų migraciją. Jie buvo neužimti ne todėl kad ten buvo prastos ir menkavertės žemės, o todėl kad visa ta teritorija buvo padengta miškais ir pelkėmis. Ratiems mongolams buvo lengva užimti stepes ir atviras vietas, bet ne tankius miškus kuriuose gyveno baltiškosios miškų kultūros. Baltai naudojosi savo žinojimų miškų ir pelkių, tas padėjo jiems apsiginti tarkim Mogilna mūšyje (taip pat Durbės ir Saulės mūšiuose). Pripetės pelkės, kurios apibrėžė pietinę baltų arealo ribą yra iki šių dienų beveik nepraeinamos. 

Išverčiau su google translate ir įdėjau. Po pusvalandžio mano komentaras buvo ištrintas. 

Tokia pirma pažintis su "Litvinizmu",


No comments:

Post a Comment