Wednesday, February 8, 2023

Skandalas!

kaip visi žino, dabar Lietuvoje yra nelengvi laikai. Panašu kad kažkas iš valdančiosios koalicijos nutekino slaptus duomenis apie kuriuos žinojo tik Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen ir Generalinė Prokurorė. 

Žinoma, dabar svarbiausia apginti vaikus nuo seksualinio smurto, apsaugoti liudininkus nuo įtakos, ir padaryti taip kad procesas tęstusi netrukdomas ir neįtakojamas. Svarbu, kad būtų nustatyta ar ponas Kristijonas Bartoševičius yra kaltas. Negalima kaltinti žmogaus jei kaltė dar neįrodyta. 

Bet man kaip rinkėjui kyla klausimai dėl valdančiųjų moralumo ir sąžiningumo. Iš principo situacija tokia: apie operatyvinę informaciją žinojo tik Liberalų Sąjūdžio atstovė Seimo Pirmininkė ir Generalinė Prokurorė po to kai pastaroji paprašė panaikinti Seimo nario neliečiamybę. 

Panašu kad po to apie tai sužinojo Ministrė Pirmininkė I.Šimonytė ir R. Morkūnaitė-Mikulėnienė. Abi jos yra konservatorės, kaip ir K. Bartoševičius. 

Kažkas Bartoševičiui pranešė apie tyrimą ir šis, idant apsisaugotų nuo informacijos viešinimo (Seimo narys yra viešas asmuo) dar būdamas komandiruotėje Čilėje, savaitgaly pateikė pareiškimą kuriuo atsisako Seimo nario mandato. 

Čia matome labai daug klausimų. Kodėl jis - jei jis nekaltas - atsisakinėjo Seimo nario mandato? Kodėl jis tą nusprendė padaryti būtent Čilėje, savaitgalio metu? Kur taip skubėti?

Generalinei Prokuratūrai nutekinti informaciją nėra prasmės. Nebent ten dirba koks K. Bartoševičiaus gerbėjas. Bet jei taip, tai kodėl tas negalėjo įvykti anksčiau, prieš Generalinei Prokurorei susitinkant su Seimo Pirmininke?

Kita versija yra tokia. Gali būti kad valdantieji pranešdami Bartoševičiui apie tyrimą bandė išvengti negatyvios spaudos ir pažeidė valdžių atskyros principą. Iš principo jie savo veiksmais bandė trukdyti Generalinės Prokuratūros vykdomam tyrimui. Kai moraliniai pagrindai silpni, nėra kas diktuoja tavo veiksmus, ir įvyko apsiskaičiavimas. 

Viskas iškilo į paviršių ir dabar problema yra ne tik tai kad K.Bartoševičius galimai yra nusikaltėlis prieš vaikus, bet ir tai kad Liberalų Sąjūdžio ir/ar Konservatorių atstovai elgėsi amoraliai ir priešįstatymiškai. 

Ko gero dėl politikų elgesio niekas nieko neįrodys, visi viską neigs, bet man kaip rinkėjui klausimas lieka.

Galbūt čia opozicijos pinklės į kurias pakliuvo valdantieji? Ar gali būti taip? Tai būtų genialu ;) Bet - kaip jie galėjo pranešti apie tyrimą Bartoševičiui? 

Beje, šią savaitę konservatorių vadovas G. Landsbergis pasiprašė atostogų. Sakykim tai sutapimas. 

Taigi vistiek lieka klausimas. The Elephant in the Room, kaip sakant. 

Juk informacija pati savęs negalėjo nutekinti? Tą kažkas padarė. O tai jau balansavimas ant nusikaltimo ribos. "Nieko neįrodysi, tai aš nekaltas."

Ar aš - kaip sąmoningas pilietis - galiu pasitikėti šiomis partijomis (Liberalų Sąjūdis ir TSLK) ir jų vadovybe? Ar jų elgesys man priimtinas ir ar balsuoti už juos per sekančius rinkimus?

Ar bus sugebėta surasti kaltus ir išsivalyti - nuimant šešėlį nuo visų gerų ir niekuo dėtų žmonių esančių šiose partijose?

Beje R. Morkūnaitės-Mikulėnėnies naudojama programėlė "Signal" berods pati neištrina žinučių? Reikia pasidarbuoti kad taip būtų. Nuoroda čia

Stebim toliau. 

No comments:

Post a Comment