Sunday, February 6, 2022

puikus M.Laurinkaus rašinėlis apie Lietuvos-Baltarusijos santykius

 yra čia

"Būtų Lietuva pakentėjusi iki balandžio, nereikėtų kalbėti nei apie simetrines, nei apie asimetrines ekonominės kovos priemones, juo labiau lažintis, kuri valstybė ir kokiose konkrečiai įmonėse dirbantys žmonės labiau nukentės. Minsko režimo gyvavimas dėl paskelbto trąšų karo nesutrumpės. Atvirkščiai, gali net pailgėti. Kantriai išklausiau A.Lukašenkos dvi valandas trukusį metinį pranešimą. Tenka sutikti su jo paties žodžiais apie save – tikras socializmo auklėtinis, gal net muziejinė vertybė."

...

"Mūsų viešojoje erdvėje buvo transliuojamos abejonės dėl beveik dviejų trečdalių A.Lukašenkai opozicionuojančių kandidatų į prezidentus. O faktiškai tiko bet kuris, kad tik ne kolchozas. Žinoma, Lietuva padarė klaidą ir dabar kovos tik su diktatoriumi, kurio dienos jau suskaičiuotos. Pagaliau jis ir pats jas skaičiuoja. Ar ne metas Lietuvai keisti strategiją ir taktiką? Bet ar yra kam?"

 - Mečys Laurinkus


P.S. 2022.2.10  Žala iš nepasvertų ir būkim atviri - bravūriškų sprendimų - labai didelė. Gal ji ir neatrodo didelė žiūrint pro kokio kabineto Vilniuje langą, bet jei tavo verslui mažame miestelyje nubraukiamas 10 metų įdirbis, tai to miestelio gyventojai tikrai tą atsimins ir dar papasakos kitiems (pvz. Krekenavos Agrofirma).

Valdžios esmė yra rūpintis savo šalies žmonėmis, juos edukuojant ir švelniai stumiant reikiama linkme. Demokratija yra ilgas procesas. Staigūs judesiai,  bekompromisinis valdžios naudojimas savo ambicijų ar įsivaizdavimų įgyvendinimui paprastai neveikia.

Yra didelis sugebėjimas matyti pasaulį toks koks jis yra ir išlaviruoti. Reikia suprasti kad Lietuva nėra tik Vilniaus blizgančių pastatų koridoriai, mažuose miesteliuose taip pat yra daug darbščių ir sąžiningų žmonių kurie norėtų tikėti kad valdžia yra kompetetinga, nesiblaškanti ir ginanti "mažo žmogaus" interesus.  

Anglai turi žodį "blunder", kuris reiškia didesnį nuklydimą nei paprasta "error". "Blunder" reiškia visišką nusigrybavimą. Į lietuvių kalbą abu šie žodžiai verčiasi kaip "klaida". Šiuo atveju be jokios abejonės turime reikalą su "blunder". Klaida yra klaida. Ką pasėsi tą ir pjausi - dabar labai daug apžvalgininkų tą pastebi, čia dar vienas iš pavyzdžių.

Užsienio politikos klaidos dabartinei valdančiajai partijai kainuos brangiai, nes jų vadas yra ir URM vadas - kaip dabar Gabrielių atstatydinsi? Bandė išsiskukti atstatydami Ž. Povilionį, bet to akivaizdžiai nėra gana.  

Esu tikras, kad klaidos primins apie save per rinkimus - ir čia yra demokratijos esmė. Jei pats neprisiimi asmeninės atsakomybės ir laiku neištaisai klaidos, visa partija gaus susimokėti. Ir ko gero ne vieną Seimo kadenciją. Atviri konfliktai su Prezidentūra nenukreipia dėmesio, tik blogina bendrą įspūdį.  

Gaila kad taip atsitiko, ir labai gaila tų gerų, išsilavinusių ir dorų žmonių kurie yra šioje partijoje. Dėl šių klaidų, jie negalės daryti teigiamų pokyčių dar daug metų. Dabar aš prognozuočiau kad Skvernelio partija ir Valstiečiai dominuos sekančiuose rinkimuose. Gal klystu, laikas parodys - juk dabar tik antri metai po rinkimų. 

No comments:

Post a Comment