Wednesday, December 16, 2020

apie etikos "auksinę taisyklę"

 Auksinė taisyklė etikoje atsirado labai seniai. Ji skamba maždaug taip:

"Nedaryk kitam to, ko nenorėtum kad kitas darytų tau".

Tas veikia į abi puses:

* tu su kitu žmogumi turi elgtis padoriai

* kitas žmogus darydamas veiksmą tavo atžvilgiu turi pagalvoti apie tai ko jis nenorėtų kad tu jam darytum

Čia prieinam prie įdomios dilemos: jei kitas žmogus elgiasi su tavimi tau nepriimtinu būdu, ar tas reiškia kad tam žmogui toks elgesio būdas yra priimtinas? T.y. ar žmogus kurio atžvilgiu "auksinė taisyklė" buvo pažeista, turi teisę atsakydamas taikyti tą patį standartą žmogui kuris tą taisyklę pažeidė? Tarkim - ar tu darai gerą darbą žmogui kuris tu žinai tau to nepadarytų.

Tas pasirodo yra labai paplitusi problema dabartiniuose darbo santykiuose. Yra prirašyta visokių knygų, tarkim R.Greene knyga "48 Laws of Power". Iš principo visi tie rašytojai rekomenduoja aktyviai koreguoti situaciją. 

Jei kitas žmogus su tavim blogai pasielgė, jis turi aiškiai ir su pasėkmėmis tai pajusti. Jei kitas žmogus su tavim pasielgė gerai, tu jam dosniai ir be jokių rezervacijų turi išreikšti savo dėkingumą. Iš principo tu atspindi kito žmogaus veiksmą nedarydamas jokių prielaidų ar to kito žmogaus veiksmas teisingas ar ne. 

Truputį atitinka Biblinį paveikslėlį kur Dievas parodytas nuožmus ir švelnus tuo pačiu metu - tarkim Narnijos Kronikų motyvas šiame paveikslėlyje:






No comments:

Post a Comment