Sunday, November 22, 2020

Peter Turchin ir pasaulis dabar

Peter Turchin yra emigrantų iš Rusijos/Sovietų Sąjungos vaikas, kuris dabar JAV užsiima akademine karjera. Jis iš pradžių užsiiminėjo zoologija, gavo "tenure" universitete Connecticute (kas garantuoja pastovų atlyginimą tik iš dėstymo, nereikia daryti mokslo) ir tada nusprendė savo laiką naudoti kitoje srityje. Ta sritis vadinasi kliodinamika.

Iš principo, kliodinamika atspindi naujausias tendencijas moksle. "Grynieji" mokslai jau išsemti ir susispecializavę, todėl dabar bandoma apjungti įvairias disciplinas ir bandyti rasti naujas įžvalgas apie mus supantį pasaulį. Kliodinamika bando apjungti makrosociologiją, kultūrinę evoliuciją ir ekonomiką ir bando paaiškinti ciklus mūsų visuomenėje ir prognozuoti ateitį. 

Autorius numato sunkų laikotarpį JAV ir pilnai išsivysčiusiose Vakarų šalyse. Visų jų nediskutuosiu (tas nėra šio posto tikslas), bet paminėsiu vieną: JAV dabar yra tokioje situacijoje kai turtingų žmonių ir elito yra daug daugiau nei vietų kurias jie gali užimti. Tas sukelia trintį visuomenės viršūnėse ir tai kartu su kitomis visuomenėje egzistuojančiamis problemomis (stiprėjanti Kinija, pinigų spausdinimo politika, socialinė atskirtis, BLM ir pan) gali sudaryti kokteilį kuris nieko gero nežada. Kai kas mato scenarijus panašius į 1930ųjų ekonominę krizę.

Kas įdomiausia, jis tas prognozes daro naudodamas matematinį modelį - o tas yra labai retai naudojama socialiniuose/polit-ekonominiuose moksluose. Įdomu, ką tokie modeliai parodytų Lietuvai ar buvusiai Rytų Europai? Čia elito dar nėra tiek daug ir sistema dar nėra tiek sustabarėjusi? Jei imti 50 metų ciklą, ko gero jo pradžia nėra 1970 kaip JAV, bet sovietijos subyrėjimas 1990? Būtų įdomu su kuo padiskutuoti.

No comments:

Post a Comment