Sunday, October 7, 2018

apie rinkimus Latvijoj

šiandien permečiau akimis Lietuvos spaudą - vakarykščiai rinkimai Latvijoj veik niekur neminimi. Tačiau jie yra ypatingai svarbūs, nes kaip kieno vadinama "pro-kremliška" partija "Saskana" (lietuviškai "Santara", "Santarvė") gali paimti daugumą. Per praeitus rinkimus jie gavo daug balsų bet kitos partijos susimetė į daugumą ir juos nustūmė nuo valdžios. Bijoma kad šį kartą tas gali nepavykti. Tai kad Lietuvoj tas nenušviečiama parodo kad Baltijos šalių vienybė yra tik deklaracijose. Tiesa, 2016 metais buvęs Estijos prezidentas Toomas Ilves vedė Latvijos kibernetinio saugumo ekspertę Ievą Kupcę, ir ten tarp-parlamentinis bendravimas vis dar vyksta - vietoj Baltijos Asamblėjos jie berods šiais metais įkūrė kažkokia dvišalę tarybą ar asamblėją. Taigi man rodos kad Baltijos šalių vienybė yra mitas, yra gražūs žmogiškieji kontaktai bet ekonomiškai ir iš dalies politiškai šios šalys yra konkurentės kurios kovoja dėl investicijų, įvaizdžio, turistų ir pan.

Šie rinkimai tik dar labiau paryškina ir sustiprina nuojautą kad Latvija yra Baltijos šalių "silpnoji grandis". Jei Latvija pasidarytų pro-kremliška, Lietuvos situacija dar labiau susilpnėtų - kaiminystėj partneris liktų tik Lenkija. Bet dėl buvusio užsienio reikalų ministro Ažubalio "įdirbio" ten buvo tiek pagadinta kad labai ilgai reiks dirbti kad vėl sugrąžinti Lietuvos-Lenkijos santykius į Adamkaus laikų lygį.

Man atrodo kad reikia kuo greičiau spręsti "nelietuviškų" (bet "lietuviškos" raidės juk iš lotynų?) raidžių problemą ir leisti vardų rašymą originalo kalba jei jis yra lotynų abėcėlės pagrindu. Tada eiti pas lenkus ir sakyti - "mes jūsų draugai - užmirškit nesusipratimus su W. Tamoszewskiu ir R. Sikorskiu".   Mum reikia draugų ir jų reikia aktyviai ieškoti - o Lenkija yra labai istoriškai ir kultūriškai artima šalis.

P.S. bandžiau išversti kai kurių Latvijos partijų pavadinimus - tai jie gana įdomūs man:

KPV - Kam Priklauso Valstybė (ar čia jie klausia?)
Naujieji Konservatoriai
Naujoji Jedinstvo
Plėtrai/Už!
Nuo širdies Latvijai

P.S. panašu kad Santara ir vėl negaus valdžios nors procentaliai gavo daugiausia balsų. Čia gana įdomi rinkimų analizė.

P.P.S. Simonas Gentvilas feisbuke rašo štai ką: "Latvija žaidžia nebrolišką žaidimą su Lietuva dėl Astravo atominės jėgainės saugumo. Užčiauptos abejonės- mainais į baltarusiškus krovinius, kurie šiandien kraunami Klaipėdoje."

P.P.S. įdomumo dėlei - čia nuoroda apie latvį, vieno iš didžiausių miestų tenai merą, Aivarą Lembergą. Jį JAV (ne Latvija) įrašė į vadinamąjį Magnickio sąrašą  Įdomu, ką tas pasako apie politinę situaciją (didelio kapitalo, Rusijos įtaka ir t.t.) Latvijoje?

No comments:

Post a Comment