Friday, March 30, 2012

Apie mokslą

Delfi.lt turi straipsnelį apie universitetinį išsilavinimą. Įdomu, kad Lietuvoje tiek daug žmonių šito išsilavinimo siekia ir kad jiems verta tą daryti.

Mano labai paviršutiniška nuomone (aš nežinau kaip tiksliai ten viskas veikia) Lietuvos mokesčių mokėtojas yra pavirtęs feodalinės-akademinės (L.Donskio sąvoka) sistemos įkaitu. Jo sunkiai uždirbti pinigai eina tam kad - kaip sako protingi valdžios vyrai - išsaugoti "Lietuvos protą", "Lietuvos mokslinį potencialą" ar dar kažką.

Iš principo yra daug profesorių (ginkdie - tikrai nesakau kad visi) kurie nieko moksliško ar šiaip naudingo padaryti negali o gal ir net negalėjo. Visą gyvenimą prasitrynus akademijoj dažnas praranda bet kokį ryšį su pasauliu - mokslinis darbas pasidaro panašus į laiko užmušinėjimą susigalvojant įvairias "mokslines" temas. Tačiau dažnai ir tas neišeina - ir kad pateisinti savo egzistenciją iš mokesčio mokėtojo kišenės belieka tik bandyti įkalti pasenusias akademines žinias jaunimui.

Iš čia ir pasipriešinimas - juk dauguma universitetų nenorės kad toks gerai veikiantis ir jokių pastangų nereikalaujantis "veiklos" modelis sugriūtų ir valstybė jiems mokėtų už tai ko šaliai iš tikrųjų reikia?

No comments:

Post a Comment