Tuesday, March 9, 2010

Pokalbis su Rachel Margolis

Siūlau pažiūrėti ir pagalvoti ar mes viską padarėm kad praeities klaidos būtų ištaisytos:



P.S. geras A.Čekuolio straipsnelis yra čia.

"Ypač dau žydų nužudyta Lietuvoje - net 92 procentai. Tai daugiau nei kur kitur, pavyzdžiui, Danijoje žuvo tik 30 procentų. Tragedijos priežastys kelios. Lietuva buvo užimta staiga ir tik nedidelė dalis žydų spėjo pabėgti. Vėliau jau nebuvo kur bėgti. Danijoje jie sėsdavo į irklinius ar burinius laivelius ir už poros valandų pasiekdavo neutralią Švediją.

Be to, tais nelemtais metais mūsų santykiai buvo tragiški. Tvyrojo nepasitikėjimo ir neapykantos tvaikas, nes likus savaitei iki vokiečių užpuolimo sovietai įvykdė didžiąją deportaciją. Iš Kauno buvo tremiami ir turtingi žydai, tik to niekas nepastebėjo, užtat visi buvo matę, kad NKVD trėmimo grupių vertėjai dažnai buvo žydai.

Vos tik tremtinių ešelonai išdundėjo į Sibirą, įžengė naciai. Tuomet mūsų žemėje ir prasidėjo šėtonų ir velnių bakchanalija. Išvengę trėmimo vyrai čiupo ginklus. Kiti, prieš metus sveikinę sovietus, net išmokę giedoti Internacionalą, išsigandę atpildo metėsi į kitą pusę - ėmė deginti sinagogas, nušaudavo žydus komjaunuolius dar vokiečiams miestelyje nepasirodžius. Ginklų buvo primėčiusi sprunkanti Raudonoji armija.

Baltaraiščių buvo kelios kategorijos: partizanai, kurie rengė pasalas ir įkopę į bažnyčių bokštus tratino į bėgančiųjų sovietų sunkvežimius, keršto ištroškę ištremtų šeimų vyrai ir dar - progų ieškotojai, iš komunistų partijos sušokę po nacių vėliava.

Žydai ir kitų kategorijų žmonės, kuriuos naciai buvo pasmerkę myriop, Lietuvoje naikinti žaibiškai. Pavyzdžiui, širvintiškius pėsčiom išvarė į Ukmergę, į laikinąjį getą, o po savaitės, kai surinko iš visos apskrities į Pivonijos mišką, sušaudė ir užkasė. Taip vyko prie kiekvieno didesnio Lietuvos miestelio. Visa Lietuva nusėta masiniais nekaltų žmonių kapais. 1941 metų liepos 8-ąją vokiečių „Einsatzgruppe“ - mobilus žudikų būrys - padedant lietuviams, sušaudė 3000 žydų Kauno forte. Tie padėję naciams lietuviai vaizdavo patriotus. Jie ne tik užtraukė mūsų tautai gėdą, bet pakenkė ir Lietuvos ekonomikai bei kultūrai. Jie šaudė žmones, kurių protėvius dar Gediminas buvo pakvietęs į Lietuvą verslo ir prekybos kurti. Šie jau buvo tapę lietuviais, nors ir nebuvo į juos panašūs. Kaip dabar mums būtų reikalingi Lietuvos žydai, jų verslumas, patirtis, tarptautiniai ryšiai! Juk Amerika suklestėjo dar ir todėl, kad joje apsigyveno žydų mokslininkai, menininkai, finansininkai, kuriems pavyko pabėgti iš Vokietijos, Prancūzijos, apskritai iš Europos.

Buvo Lietuvoje žmonių, kurie gelbėjo žydus, rizikuodami savo gyvybe. Garbė jiems, nes holokaustas ėjo per Europą kaip miško gaisras. 1941-ųjų rugsėjį prie Kijevo, slėnyje, kuris vadinasi Babij Jar, buvo sušaudyta 34 tūkst. žmonių. Lapkričio 7-ąją nužudyta 13 tūkst. Minsko žydų, lapkričio 10-ąją - 10 tūkst. Rygos gyventojų, o gruodį prasidėjo žmonių naikinimas specialiose stovyklose. Naciai šaudė ne tik žydus, jie naikino čigonus, homoseksualus, nepaklususius lenkus ir karo belaisvius, psichinius ligonius, elgetas. Taip naciai išnaikino du trečdalius (apie 6 mln.) Europos žydų ir dar milijoną kitų žmonių.

Tai prisiminti būtina, nors pasaulyje daugybė žmonių, net ištisos valstybės ir vienos gan didelės valstybės prezidentas, tvirtina, kad holokausto nebuvo, kad tai tik žydų pramanas. Tegul jie atvažiuoja į Lietuvą, pažiūri į kauburius mūsų miškeliuose. Tegul pasikalba su lietuviais, kurie tai savo akimis matė. Todėl dar kelis šimtmečius holokaustą minėsime. Kad ir tam, kad jis niekada daugiau nepasikartotų."

- A. Čekuolis

P.P.S. 2012.10.10. An article in English on a related issue

3 comments:

  1. This is a LIE. A big LIE that Lithuanians don't mention that they have had Jew-shooters who had shot nearly all of Jews in Lithuanian towns and villages. LITHUANIANS mention that. And finding some Jew who did harm civil Lithuanians is NOT A FREQUENT fact. Well, except, the fact that there were many Jews among communists in Lithuania, many Jews were seen serving the Soviets and many Jews were put to pots in power by Sovuets. Soviets were hated by many Lithuanians. What a crime against Jews is the Lithuanian hate to Soviets???

    ReplyDelete
  2. Soviets (the Lithuanian SSR and the USSR) had punished (shot down) mots of the Lithuanian Jew-shooters and immagined Jew-shooters. Why shall Lithuania punish many more? Why shall Lithuania be made an exception in Europe and be blamed for not punishing any? Why if the ones who could have still been punished died their natural deaths before the finish of a started investigation according to the Lithuanian laws? Shall we actually go to homes of the suspects and shoot them ignoring all the rules of investigation and all the laws? Would we be stopped to be called savage shooters of innocent people then or to the contrary, the scandal would be even bigger? Lithuania tried to acquire laws and punish the remaining suspected war criminals according to the laws. It is not Lithuania's fault that some suspects died before they were proclaimed guilty in the process.
    Rachel Margolis looks fine and calm here. I am telling these things to her interviewer and to others. Most Jews are not looking at it from the perspective of the Lithuanian state either. They look from the perspective of Jews only and often libel the Lithuanian state and the Lithuanian nation which in fact admits more of its guilt than what the Jews care and wish to see and mention. I'm not very much surprised or something. Every person whose relatives and thousands of whose nation would have been killed, would be bitter and unable to admit that more could not have been done to compensate the injustice. It would always seem that not enough has been done, that I as the victim of such should never be blamed in anything anymore by the nation to which the shooters belonged. That's natural. But it's still not really fair to lie. It's natural to avoid admitting your guilt as well. Some avoid it at any cost. But it's a big awful LIE that the whole Lithuanian nation avoids it.

    ReplyDelete
  3. As far as I know, a friend of Rachel Margolis is Fania Brancovskaja, who was also a red partisan during WWII. She still is in Lithuania and apparently she does not fear to be in Lithuania that R.Margolis shared in her interview. Is this a problem of Lithuanian state or one person?
    http://www.komisija.lt/en/naujiena.php?id=1243587618

    ReplyDelete