Saturday, September 21, 2019

Apie Astravo AE

šiandien 15min.lt turi straipsnelį kuris vadinasi "Latvijai elektrą per Rusiją pardavinėti padės ir Estija – Astravo elektros galime neišvengti".

Ne tai kad man tas patiktų, bet man atrodo ši dar Kubiliaus premjeravimo laikais Baltarusijoje pradėta statyti atominė jėgainė bus pastatyta. Tolimesni žingsniai reikalauja rimtos situacijos analizės, atsižvelgiant į tai kur Lietuvos pozicija gali nustumti Baltarusiją. T.y. užsifiksavus ant šios vienos problemos, kaip mes pakeičiam bendrą situacija? Ar mes stumiam Baltarusiją toliau į Rusijos glėbį? Ar mes prarandam įtaką tos elektrinės saugumo kontrolės užtikrinime? Mums geriau susipykti, apsikesiti notomis ir nebendrauti; ar vis dar situacija tokia kad geriau ieškoti kompromiso? Čia jau rimta analizė, kurią ko gero turi daryti ne blogeris toks kaip aš, bet gerai apmokami think tankų ir įvairiausių valstybinių bei politinių institucijų analitikai.

Bet visgi ...

Jau dabar aišku kad Latvija pirks baltarusišką elektrą per Rusiją. Man atrodo, kad finasiniai interesai laimės ir Latvija atvers tiesioginę jungtį iš Baltarusijos. Ko gero dar kaip priedą gaus visus Baltarusijos krovinius kurie dabar eina per Klaipėdą. Gali atsitikti taip, kad trepsėjimas kojomis ir "principinė" pozicija Lietuvai nieko neatneš, bet gali privesti ir prie praradimų prekyboje su Baltarusija ir dar stumtels Baltarusiją link Rusijos.

Situacija yra tokia kokia yra, ir man atrodo reikia bandyti pasiekti kad ši elektrinė veiktų saugiai ir tuo pačiu gauti iš to naudos. Tarkim, susitarti kad ir Lietuvos specialistai dalyvautų užtikrinant Baltarusijos AE saugumą, tuo pačiu tęsiant bendradarbiavimą transporto srityje.

Reikia neužmiršti, kad tie kilometrai Espoo konvencijoje nėra kažkuo labai moksliškai pagrįsti, tai bendrai sutarta rekomendacija kas liečia atstumą nuo didelių miestų. Tarkim jei elektrinė būtų pastumta per 15km toliau nuo Vilniaus (kad atitikti Espoo konvencijos kriterijus), ar kas gali užtikrintai pasakyti kad dabar visi turi jaustis daug saugiau? Berods 1960siais Stockholmas turėjo pastatų šildymą ("district heating") kurį šiluma aprūpindavo atominis reaktorius esantis čia pat Stockholme.

Šiais laikais yra sukaupta nepalyginamai daugiau žinių ir patirties kas liečia atominius reaktorius, be to VVER reaktoriai yra labai skirtingi nuo Černobylio tipo reaktorių ir tikrai dizaino požiūriu yra saugesni.

Tiek minčių šį rytą ;)

P.S. ši tema abejingų nepalieka. Čia R. Sadausko-Kvietkevičiaus nuomonė sakanti kad jau nelabai kas padarytina, na o čia kita nuomonė raginanti EU blokuoti BAE elektrą. Čia dar vienas straipsnelis diskutuojantis elektros importo iš Baltarusijos į Latviją subtilybes.

P.P.S. čia kalbama apie elektros gamybą iš dujų. Anot straipsnio, latvių kompanijos perka lietuvių subsidijuotas dujas, paverčia jas į elektrą ir parduoda atgal visai neprisidėdamos prie subsidijos. Ir vėl, privatus finansinis interesas yra stipresnis už kitus interesus? QED


2019.10.3 puikus pokalbis su Vilniuje viešinčiu baltarusiu apie tai kaip ši problema matoma Baltarusijoje

2019.11.1 Latvijos pozicija BAE klausimu yra čia

No comments:

Post a Comment