Saturday, December 29, 2018

Apie atominę (ir vėl...)

15min.lt rašo apie Lietuvos energetikos korifėjus, kurie be abejo būtų labai gerai pritaikę savo žinias naujos atominės elektrinės statybose. Gal gerai kad nebuvo tokio šanso? ;/ Straipsnis vadinasi "Tyrimas: britai įvardijo galimus kyšių gavėjus Lietuvoje – mirga politikų ir energetikų pavardės" - ir ten kalbama kad nors kyšius davę britai Britanijoje jau yra nuteisti, tas greičiausiai kyšius ėmusiems lietuviams Lietuvoje neatsitiks dėl senaties.  Beje, dar 2012 metais buvo rašyta apie panašų atvejį Ignalinos AE.

Prieš keletą dienų Financial Times rašė apie jau keletą elektrinių, patirties ir daug specialistų turinčių suomių vargus su naujai statomomis atominėmis elektrinėmis: Olkiluoto 3 (kartu su prancūzų AREVA) buvo pastatyta su 10 metų vėlavimu ir 3 kartus viršijant biudžetą. Dabartinis naujai statomas Hanhikivi 1 atominės elektrinės projektas yra statomas kartu su Rosatom ir dabar paaiškėjo kad jis bus pastatytas 4 metais vėliau nei planuota.

Jei dar pradedi galvoti apie panaudoto kuro laidojimą, tai gali kilti abejonių ar mažesnėms ir griežtai atominio saugumo besilaikančioms šalims dideli atominiai reaktoriai iš vis reikalingi.

No comments:

Post a Comment