Thursday, March 17, 2011

Atominė energija

Gana geras Liudviko Jakimavičiaus straipsnelis apie "atominę Lietuvą".

Aš sutinku su ekonominiu argumentu ir su tuo kad gali būti visokių interesų grupių kurios nori šio projekto. Iš to ką aš suprantu, aš neesu tikras kad nauja atominė elektrinė ekonomiškai bus naudinga. Juk ir ne taip seniai - kai veike Ignalinos AE - Lietuvos gyventojai už elektrą mokėjo daugiau nei latviai ar estai. Bet juk tą elektrinę iš principo Lietuva buvo gavusi veltui kai subyrėjo Sovietų imperija? Dabar siūlomas variantas yra sukurti naują elektros monopolį pridengiant kodine sąvoka "strageginis objektas". Bet ar tas strateginis objektas yra toks jau strateginis? Juk elektrą galima pirkti jau egzistuojančiuose "futures markets" - ar ne? Bus naujos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija, yra egzistuojančios jungtys su kitomis posovietinėmis šalimis - kodėl tarkim nepadarius kaip latviai ir pirkus iš to kas parduoda pigiausiai vietoj to kad subsidijavus savo "strateginių objektų" valdytojus?

Iš kitos pusės, aš nesutinku su straipsnelio postringavimais apie atominės elektrinės tariamą nesaugumą. Čia yra emocinė reakcija. Japonijos specifika kitokia nei Lietuvos. Vargu bau Lietuvoj gali įvykti žemės drebėjimas ir cunamis vienu metu su po to sekančiu visų kominikacijų suardymu ir pan. Galima galvoti kad realiai Lietuvoj gali daug prisnigti ar blogiausiu atveju koks lėktuvas gali nukristi ant elektrinės. Tačiau tokie singuliariniai atvejai yra padengti vadinamais mažai tikėtinų įvykių skaičiavimais kurie yra daromi projektuojant reaktorius.

Taip pat šiuolaikiniai reaktoriai nėra tokie sudėtingi valdyti kaip buvo anksčiau. Nėra taip paprasta kaip dujų kogeneracinė jėgainė kurią gali prižiūrėti viso labo kokie 5 žmonės, bet tikrai nereikia 2000-2500 žmonių kurie prižiūrėjo kiekvieną iš Ignalinos blokų. Sakyčiau gal "normalaus" pajėgumo reaktoriui užtektų kokių 200-500 žmonių. Tiek atsirinkti iš buvusių IAE darbuotojų ar iš naujų studentų neturėtų būti didelė problema. Su viena sąlyga - jei dirbama organizuotai ir žinant ką daryti ir kaip daryti. Jei priimam kad iš praeities galima pasisemti kažkokių įžvalgų, aš sakyčiau kad su "ką daryti ir kaip daryti" yra didelė problema.

Taigi - aš sakyčiau "cool it". Iš pradžių paskaičiuokim ar tą daryti iš viso apsimoka. Jei apsimoka - tai dabar geriausias metas tą daryti. Juk visi išsigandę, o atominių reaktorių gamintojai vis dar nori parduoti savo produktą. Gal kokią nuolaidą duos? ;)

No comments:

Post a Comment