Monday, September 25, 2023

Rinkimams Lietuvoje artėjant ...

"Ne žodžiais, o darbais mes Tėvynę mylim!"

Kadangi artėja rinkimai, atėjo metas kontempliacijai, rekolekcijai ir apmąstymams apie mano pasirinkimą per praeitus rinkimus. Kas buvo žadama, kas buvo įvykdyta, kas (pri)daryta papildomai ... 

Svarbiausia, už kurią partiją balsuoti?

Mintys visokios. Vėl ir vėl pasirodo, kad būnant opozicijoje lengva kritikuoti, o kai pačiam reikia daryti dažniausiai nieko nesigauna arba gaunasi ne ką geriau ... Dažnai per medžius nematomas miškas, t.y. partijos užsižaidusios savo ego ir ambicijų karuose užmiršta svarbiausią - visos šalies ir jos žmonių gerovę. 

Savo balso pažadukams (o gal ir melagiams beigi savanaudžiams) atiduoti nesinori, taigi kaip tą sprendimą padaryti?

Vienas būdas balsuoti jei asmeniškai ir ilgai pažįsti tos partijos žmones, o jų pažiūros tau tinka ir patinka. Tada gali balsuoti per daug nesivargindamas ir nesukdamas galvos. 

Kitas būdas yra labiau analitinis ir reikalaujantis daug daugiau pastangų. Seki spaudą, internetą, skaitai knygutes ir bandai suprasti ar tave sudominusi politinė partija bent iš pažiūros atitinka tavo vertybes, yra švari ir turi gerą "track record" (pasiekimų sąrašą). 

Partijos vertybės ir švarumas yra gana subjektyvūs dalykai ir aš nenoriu varginti savo skaitytojų ilgais moraliniais išvedžiojimais. (Čia kalbu apie čekiukų skandalą, jei ką.) Tačiau pasiekimai kalba patys už save. Lietuviškų partijų erdvėje, deja, palyginimas yra tarp blogo ir blogesnio. 

Atsirado daug kalbančių galvų kurios nori įpiršti savo nuomonę, paaiškinti kodėl dabar viskas bus kitaip. Gal atsiras nauja partija kuriai rinkėjai patikės atstovauti juos? Ar tas ką pakeis? 

Tik pamišėlis daro tą patį per tą patį ir tikisi skirtingo rezultato. 

("Insanity is when one is doing the same thing over and over and is expecting different results." - attributed to A. Einstein.)

Tai va, nenorėdamas būti tas pamišėlis, perskaičiau V. Adamkaus knygą "Paskutinė kadencija". Superinė knyga. Rekomenduoju visiems kas nori suprasti Lietuvos politinę virtuvę ir kas nori iš arčiau pažinti šį puikų žmogų. 

Gal kada turėdamas laiko, pateiksiu savo užrašus ir pastabas. 

P.S. interneto gelmės išmetė tokį paveiksliuką. Manau tas (t.y. būni opozicijoje kritikuoji, būni pozicijoje ir nieko nepasieki) galioja visoms partijoms, bet šiuo momentu būtent toks įsiamžinimas yra labai įdomus ir sakyčiau retas ...

P.P.S. pora įdomių straipsnelių

V. Laučius diskutuoja kodėl "nebėra už ką balsuoti" čia, o R. Valatka aprauda valdžios neįgalumą čia
 

No comments:

Post a Comment