Thursday, March 30, 2023

apie Taivanį

Puikus leidinys "The Economist" turi gerą straipsnelį apie Taivanį (nuoroda čia) kuris vadinasi "Kodėl Taivanis praradinėja draugus". 

Straipsnelio esmė yra ta, kad Taivanis ir Kinija papirkinėja kitas šalis apmokėdami įvairių biurokratų vaikų mokslą ar duodami metines išmokas tai šaliai kuri duoda diplomatinę paramą. Gana paprastai viskas veikia, kaip pagalvoji. Jokių kalbų apie vertybes, daroma tas kas veikia. Ir sumos ne tokios mažos.

 Cituoju:

"Taivanis irgi nevengia paskatų naudojimo. 2023 kovą jis pažadėjo Mikronezijai $50milijonų dovaną ir $15m metines išmokas kad draugautų su juo, o ne Kinija. Wikileaks rodo kad JAV diplomatai mano kad Taivanis už paramą mokėjo mažulytės Ramiojo vandenyno salos Nauru biurokratams mėnesinę stipendiją. Kaip ir Kinija, Taivanis duoda užsienio šalių įtakingų politikų vaikams stipedijas savo universitetuose."

"Taiwan is not averse to using carrots of its own. In March 2023 it promised Micronesia a $50m gift, plus annual payments of $15m, to switch allegiances. American diplomatic messages revealed by Wikileaks allege that Taiwan paid government officials from Nauru, a tiny Pacific island, a monthly stipend in exchange for support. And like China, Taiwan offers the children of foreign leaders scholarships at its universities."


Aš visiškai remiu Taivanio laisvės siekį, bet painus tas politikų pasaulis ;/ 


No comments:

Post a Comment