Wednesday, October 28, 2020

Šiek tiek apie rinkimus ir libertarines idėjas

Maždaug 18 šimtmetyje škotų ekonomistas-filosofas Adam Smith savo didžiajame opuse "The Wealth of Nations" rašė apie "nematomąją ranką", kuri visuomenės gyvenimą subalansuoja optimaliai tada, kai žmogus viską daro iš savo intereso tam kad maksimizuoti savo pelną (moraliais ir priimtinais būdais). 

Ta mintis buvo gana daug kritikuota, bet panašu kad kai kurie žmonės iš rinkimus laimėjusių libertarinių partijų vis dar mano kad tai yra optimaliausias kelias visuomenei.

Leisti viską, atiduoti viską privačiai iniciatyvai, minimizuoti valstybės apratą, ir tada viskas "nematomos rankos" dėka per privačias įmones susibalansuos pačiu geriausiu ir optimaliausiu būdu. 

Viskas skamba labai gerai, bet...

Neužmirškim kad verslo pagrindinis siekis yra maksimizuoti pelną

- jei tu pardavinėji cigaretes, tavo tikslas yra parduoti daugiau cigarečių

- jei tu pardavinėji alkoholį, tavo tikslas yra parduoti daugiau alkoholio

- jei tu privačiai gydai žmones, tavo tikslas yra gydyti daugiau žmonių   

- jei tu gali parduoti vaistą brangiai, tu jo neparduosi pigiai ir naudosi visą savo įtaką tam kad tos privilegijos niekas iš tavęs neatimtų

Tą sąrašiuką būtų galima tęsti, bet manau esmė yra aiški ir čia ko gero reikia kalbėti apie valstybės vaidmenį. Ji turi ir gali apsaugoti visuomenę ir jos jaunąją dalį nuo reklamos, didelių lobistinių pinigų įtakos politikams ir pan. 

Pakalbėkim apie JAV, kuri pasirinko privačią mediciną ir kur valstybė nesikiša į sveikatos apsaugą. Šio kelio rezultatai yra gerai žinomi ir visai gerai aprašyti čia

Ataskaita gana įdomi, bet esmė yra ta: JAV yra apie 27 milijonus žmonių kurie neturi jokio sveikatos draudimo (jei skaičiuoti tuos, kurie turi tik dalinį draudimą gaunasi apie 40 milijonų), o vidutiniškai amerikietis moka už savo sveikatos apsaugą 2-3 kartus daugiau nei tarkim Britai beigi Olandai. Maža to, tokios sveikatos apsaugos išdavoje bendra žmonių sveikata (lėtinės ligos, vaikų mirtingumas gimdymo metu, gyvenimo trukmė ir pan) nėra geresnė. 

Kai pagalvoji taip, kodėl privačiam gydytojui aiškinti kad tau reikia sveikai gyventi ir nevalgyti tiek burgerių? Juk jis negali tau aiškinti 'kaip tau gyventi'? Juolab kad jam yra tuo pelningiau kuo daugiau tu sergi - už kiekvieną vizitą byra privataus draudimo pinigėliai. Prezidentas Obama bandė sistemą keisti (Obamacare), bet nesėkmingai. Situacijia kai kur vis dar yra tokia kaip parodyta šiame BBC video.

Valstybinė medicina (bent jau dalinė valstybinė medicina) situaciją iš dalies taiso, yra švietimo programos, plati prevencija ir pan - rezultatus matome statistinėse lentelėse. 

Taigi, tam tikrais atvejais aš į libertarines idėjas (čia kalbu apie kai kurias Laisvės partijos lyderės tezes) žiūrėčiau labai kritiškai. Tikėsimės kad Seime bus pakankamai racionalių protų kad neužlipti ant to grėblio ;)

No comments:

Post a Comment