Thursday, April 30, 2020

apie COVID-19 ir skiepus nuo tuberkuliozės

FT.com turi labai gerą straipsnį apie tai kaip Afrika tvarkosi su virusu. Jie jau turi nemažai patirties, nes prieš keletą metų jie turėjo Ebola pandemiją po ko jie sukūrė African Center for Disease Control.

Jos vadovas asmeniškai skambino valstybių vadovams aiškindamas, kaip moksliškai ir nepanikuojant tvarkytis su virusu. Kol kas Afrika tvarkosi ypač gerai - turint galvoj kokia yra politinė sistema ir skurdas daugelyje iš Afrikos šalių.

Dar vienas naujas pastebėjimas straipsnio komentaruose yra tas, kad šalys turinčios visuotinį skiepijimą nuo tuberkuliozės tvarkosi daug geriau. Panašu kad ši vakcina turi šalutinį efektą kuris pagerina organizmo gebėjimą atsispirti kitiems ne-mikobakteriniams patogenams (non-mycobacterial pathogens), kitaip sakant, geriau ištreniruoja imunitetą.

Rytų bloko šalyse vakcina buvo ir yra privaloma, o vakarų Europoje šios vakcinos buvo atsisakyta gana seniai. To pasėkoje, tarkim buvusioje Rytų Vokietijoje susirgimų nuo COVID-19 yra daug mažiau nei Vakarų Vokietijoje. Tas taip pat paaiškina kodėl Japonija, Indija ir kitos šalia epicentro Kinijoje esančios Azijos šalys tvarkosi taip gerai palyginus su turtingomis ir gerai organizuotomis Italija ar Anglija.

Žemėlapis (www.bcgatlas.org) rodo, kuriose šalyse skiepai nuo tuberkuliozės (BCG vakcina) privalomi, o kuriose - ne.

Melsva - privaloma, purpurinė - buvo privaloma praeityje (neaišku kada kurioje šalyje pasidarė neprivaloma), žalia - neprivaloma. Bus įdomu pamatyti ar ši versija pasiteisins. Pagal šią versiją Italija, Belgija, Nyderlandai, JAV, Kanada turėtų turėti daugiau problemų su COVID-19.

source: www.bcgatlas.org


P.S. Johns Hopkins Coronavirus Resource center turejo tokia informaciją (skaičiai pastoviai kinta, šis grafikas yra iš čia) - kas paviršutiniškai žiūrint patvirtina 'tuberkuliozės vakcinos' hipotezę:



No comments:

Post a Comment