Thursday, July 14, 2016

Keletas pamąstymų rinkimams artėjant

“The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.” - Edmund Burke

Po skandalo į kurį pakliuvo E. Masiulis, daugelis ankstesnių LS rėmėjų (ir aš ten buvau ...) buvo lengvam šoke. Kodėl tiek daug grynųjų? Apie ką jis šnekėjo mašinoj su Kurlianskiu? Ar tam tikras segmentas partijoje bent bendrais bruožais žinojo kas čia vyksta? Kodėl A. Guoga iš LS rainmaker'io savivaldybių ir ES rinkimuose staiga tapo persona non grata? Kodėl E. Masiulis atsisakė neliečiamybės, o Gapšys ne? Ar todėl kad Seimo tyrimas neliečiamybei panaikinti yra atviras, o kriminalinis - uždaras? Klausimų daug, o informacijos mažai.

Nors ir vidinės informacijos neturiu (nepriklausau jokiai politinei jėgai) manau, kad mano pareiga yra parašyti kaip pasikeitė mano LS vertinimas ir kodėl aš už juos nebebalsuoskiu per 2016 metų rinkimus.

Pažvelkim į keletą viešai matomų LS sprendimų ir pagalvokim kaip visa tai galima interpretuoti.

A. Liberalai yra kategoriškai prieš NT ir automobilių mokesčius (feisbuke buvo atskiras pareiškimas apie tai, jau po Masiulio skandalo). Šie mokesčiai yra laikomi vienais iš teisingiausių mokesčių, nes jie apmokestina tikrai turtingus žmones. Jei LS iš viso nepatinka mokesčiai, jie galėjo naujai socialdemokratų finansų ministrei pasiūlyti panaikinti PVMą keliems patiems būtiniausiems maisto produktams ir stipriai sumažinti darbo jėgos apmokestinimą mainais už pritarimą NT mokesčiams. Po tokio pasiūlymo visi pensininkai ko gero per naktį būtų pasidarę liberalais. Kadangi taip neįvyko, aš spėju kad liberalai dengia žmones kurie prisipirkę daug NT ir brangių automobilių. Gal visgi juos žemyn tempia seni įsipareigojimai?

B. Vilniaus meras su dideliu pasitenkinimu facebuke irgi neseniai pranešė, kad beveik pabaigtų "Maskvos namų" statybos buvo sustabdytos, nes savivaldybės išduotas leidimas neatitinka kažkokio teisės akto - berods liečiančio namo aukštingumą. Čia į akis krinta keli dalykai: 1. tas yra labai neliberalu ir panašu į Rusijos valdžios veiksmus 2. tas pastatas jau beveik baigtas ir jis buvo pastatytas pagal patvirtintus brėžinius, juolab kad toliau matosi panašaus aukščio Lietuvos Energijos pastatas 3. kokią žinią tas siunčia kitiems (užsienio) investuotojams? ar Vilniaus savivaldybė yra tikra, kad ji laimės galimą bylą ir ar Lietuvos gyventojai savo mokesčiais turės dengti bylinėjimosi išlaidas?4. ar buvo rasti valdininkai kurie patvirtino tuos brėžinius? 5. kodėl yra visiškas štilis dėl tariamai nelegalių statybų Verkių ir Pavilnių regioniniuose parkuose?


Maskvos namai


C. Balvonus pakeitęs Audi ant Vilniaus Žaliojo tilto.

Iš šių pavyzdžių matosi kad liberalai iš tikrųjų yra nacionalistiniai libertarai kurie atstovauja labai turtingiems žmonėms (spėju 5% populiacijos, o gal ir mažiau), tuo pačiu rodydami gana stiprų ir visai neliberalų nacionalizmą (Maskvos namų statybų įsaldymas projektui beveik pasibaigus). Šaržuojant - gal ir R. Malinauskas į šią kompaniją pagal pasaulėjautą visai pritiktų, tik gal jis yra ten kur yra dėl tėvo ryšių ir geresnio padėties įvertinimo? Gal visgi geriausia užmiršti liberalą Churchill'į ir jo vertybes, ir pagalvoti iš nedidelį dvarelį Verkių parke pasistačiusio žmogaus pozicijos. Ar LS yra jo partija?

Atrodo kaip karikatūra, todėl prašau, prašau - pasakykit, kur aš neteisus. Viltis man dar nemirė, bet jei nieks nepasikeis, ši partija - nepaisant jos pasiekimų Klaipėdoje - mano akyse taps NULIU.

P.S. čia pokalbis su A.Guoga kur jis paaiškina savo pasitraukimą

===============================================

Dar keletas minčių:


Astronomai yra gana seniai užregistravę maždaug kas 11 metų pasikartojantį saulės aktyvumo padidėjimą. Šis ciklas laikosi maksimume apie metus ar du, ir tuo metu Žemėj būna nežymiai šilčiau, didesnė radiacija iš Kosmoso. Tas ciklas buvo pasiekęs viršūnę apie 1990 metus (https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle), dabar praėjus porai ciklų jis vėl pasiekė viršūnę. Įdomu būtų sužinoti ar Saulės ciklas daro įtaką žmonėms, nes panašu kad tuo metu politikoje atsitinka labai daug įdomių dalykų. 1990 subyrėjo sovietija, 1939 prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, o dar prieš 22 metus, 1917, įvyko Rusijos revoliucija.

Taigi dabartinis maksimumas, 2015-2016, panašu, į Pasaulį atnešė dar vieną smegenų sujaukimą. Ne tik ISIS, Brexit ar Trump, bet ir arčiau namų politikoje vyksta masinis smegenų sujaukimas. Visą laiką galvojau kad esu liberalų rėmėjas, bet paskutiniai įvykiai privertė tuo suabejoti. Po skandalo su Masiuliu galvojau, kad gal čia tik vienas žmogus, partijos nariai dori ir turintys pakankamai sveiko proto. Bet po viešo patikinimo kad jie kategoriškai prieš bet kokius NT ir automobilių mokesčius (http://www.liberalai.lt/naujiena/r-simasius-liberalai-nepalaikys-ministres-siulomu-nauju-mokesciu/) tuo labai suabejojau.

Esmė ta kad libertarinė gyvenimo be mokesčių idėja yra šiuo metu neįgyvendinama. Politika yra kompromiso menas ir čia liberalai turėjo griebtis už šios idėjos tarsi skęstantysis už šiaudo. NT mokestis yra vienas iš teisingiausiu mokesčių kuris apmokestina tuos kurie tikrai yra turtingi. Taigi buvo galima širdingai pritarti NT mokesčiui su sąlyga kad bus panaikintas PVM už maistą arba proporcingai sumažintas darbo apmokestinimas (ko beje ir siekia patys liberalai http://www.liberalai.lt/naujiena/atsinaujine-liberalai-turi-plana-kaip-lietuvoje-paskatinti-atlyginimu-augima/). Be išlygų pasisakydami prieš NT mokesčius, liberalai pastato save į labai apibrėžtą poziciją. "Mes jauni, sėkmingi, prisipirkę žemės ir mašinų, nereikia mums jokių mokesčių, teisingi jie ar neteisingi. Kiti tegu eina sau." Ir aš dabar matau kad toks yra liberalo elektoratas. Keista kad aš ten buvau. Aš noriu daugiau kompromiso.

Taigi pradėjau žiūrėti už ką dar galiu balsuoti. Akivaizdus pasirinkimas - Konservatoriai. Partija kažkiek girgžda, neaišku ar nariai remia naują lyderį. Na bet tiek to, jie man irgi gana artimi, juolab kad ten yra labai daug gerų ir gerbtinų žmonių. Bet štai - išlenda Dagys su savo idėja, kad valstybė reguliuos kada 2 žmonės yra šeima o kada ne. Ir visi prabalsuoja už. Kvepia viduramžiais arba sovietmečiu. O gal ir abiem. Tas yra ypač ironiška po to, kai popiežius prieš porą dienų paragino priimti kitokių pakraipų žmones (http://edition.cnn.com/2016/04/08/europe/vatican-pope-family/). Išeina kad Konservatoriai nori, kad valstybinės institucijos būtų labiau konservatyvios nei pati Katalikų bažnyčia. Dabar suprantu iš kur ateina tas Protestantiškas pranašumo jausmas - juk žmogus ten nusprendžia pats.
 
Socdemai, tvarkiečiai, darbiečiai - net negalvoju, vieni buvę komunistai, kiti gryno plauko populistai, nors ir tarp vienų ir tarp kitų yra puikių žmonių - pvz. labai gerbiu Liną Linkevičių. Greitai sukurtas "Lietuvos Sąrašas" su Maldeikiene ir Kuoliu - nežinau, jie ką tik atsirado.

Taigi va, šis Saulės ciklas privedė mane prie to, kad pradėjau studijuoti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos programą. Crazy!