Thursday, January 30, 2014

Įdomus pokalbis su T. Venclova

... yra čia.

Viena iš minčių:

"Visada maniau ir, tiesą sakant, tebemanau, kad kultūra autentiškiausiai plėtojasi be dotacijų – taip dažniausiai ir būdavo, tik tarybų valdžia pripratino prie kitokios padėties. Kūrėjams sunku išgyventi? O kodėl neieškoti kitokių profesijų, ir nebūtinai redakcijose, leidyklose ar panašiai? Čechovas buvo darbštus gydytojas, bet laisvalaikiu parašė „Žuvėdrą" ir keliolika kitų visai neblogų, ligi šiol puikiai žinomų veikalų. Parama reikalinga nebent knygų leidybai, nes Lietuvos rinka maža, devyniasdešimt penki procentai lietuvių mieliau pirks naują automobilį arba smartfoną, negu knygą. Taip irgi buvo visada (Vaižgantas rašė, kad knygų spinta lietuviui – nepažįstamas baldas). Žmonės pirko knygas nebent tarybiniais laikais, kai automobilių nebuvo."
- Tomas Venclova

Wednesday, January 29, 2014

Labai įdomus straipsnelis apie Holokaustą

... parašytas Jono Ohmano.

Pateikiu vieną mano supratimu labai teisingą mintį:

"Esu iš istorijos pasimokęs, kad nėra išmintinga vengti tos neasmeninės, bet vis dėlto esamos, moralinės, atsakomybės. Atsakingas žmogus, atsakinga šalis gali ne tik rimčiau veikti, bet ir bus traktuojama rimčiau. O atsakomybė svarbi ne tik dėl praeities (jos nepakeisi, bet požiūrį į ją pakeisti gali), o nemažiau dėl ateities. Dėl moralinės atsakomybės būtų paprasčiau matyti vientisą Lietuvą, įskaitant jos tamsiąsias puses, ir iš to pasimokyti. Taip pat ir eksploatuoti tą didžiulį tapatybės potencialą, kuris vis dėlto, nepaisant visko, slypi Lietuvoje."
- Jonas Ohman

Tuesday, January 21, 2014

Įdomiai apie Trakėnus ir Dacius

Visai neseniai žiūrėjau filmą apie Spartaką, taigi pasidarė įdomu kas tie trakėnai (Spartakas buvo is Trakijos). Gana įdomu - pasirodo Daciu ir Trakėnų kalbos yra susietos su Baltų kalbomis; trakėnai graikų mene vaizduojami raudonplaukiai - nors dabar Rumunijoj raudonplaukių labai mažai.

Trakėnai ir Daciai yra išnykusios didelės kalbinės grupės, bet įdomu kad tais laikais buvo didelės tautų migracijos (tarkim keltų) - gal trakėnai/daciai apsigyveno Baltų žemėse? Tarkim kad ir šis vikipedijos straipsnelis kuris bando rekonstruoti dacių žodžius. (Dacius ir trakėnus miniu pramaišiui nes nėra visiškai man aišku kuri kalba buvo "dialektas" o kuri pagrindinė.)

Galbūt Palemonas buvo ne romėnas, o trakėnas? Tęsiant šį mėgėjišką žaidimą toliau, gal žodis "gudas" yra kilęs ne iš "gotas" kaip dabar manoma, bet iš "getas" - kas yra viena iš trakėnų genčių? Taip pat būtų įdomu daugiau sužinoti miestelio "Trakai" pavadinimo kilmę ...

Kaip įdomu būtų apie tai daugiau paskaityti ;)

Monday, January 20, 2014

Keletas įdomių straipsnelių

... Vilnius anot fdimagazine.com yra pirmas pagal ekonominį investicijų efektyvumą.

... R.Kuodis samprotauja kad RAIL BALTICA Lietuvai visai nereikalinga. Gal ir įdomi mintis, bet juk jau principiniai susitarimai dėl jos statymo pasiekti - ir ne vakar?

... o čia yra labai įdomus pokalbis su Ingrida Šimonyte.

Saturday, January 18, 2014

Apie "RAIL BALTICA"

... rašo wsj.com ir juos cituoja 15min.lt čia. Juhan Parts jau viešai pradeda piktintis Lietuvos biurokratų ir politkų neveiklumu. (Čia ko gero reikalų nepagerina ir epopėja su atomine elektrine.)

Sunku suprasti kas čia darosi, bet man asmeniškai tai kad traukinys sustos Kaune, o ne Vilniuje neatrodo toks didelis dalykas. Aišku, jei gyveni Vilniuj tai pasiekti kitus Europos miestus taip yra patogiau; bet jei gyveni kur nors kitur Lietuvoj, tai kokiais 8 atvejais iš 10 ko gero Kaunas būtų arčiau nei Vilnius.

P.S. čia iš dalies paaiškinama Lietuvos derybinė pozicija. Kitame straipsnyje K. Girnius pastebi, kad Estija stengiasi kuo daugiau paimti sau kitų Baltijos šalių sąskaita. Čia Lietuvos derybininkas stebisi kad Estija pati buvo sutikusi Rail Baltica tiesti per Vilnių.

Monday, January 13, 2014

Pora filmų iš Lietuvos

Pora visai naujų Lietuviškų filmų - sakyčiau diametraliai priešingo stiliaus - vienas švelnus, o kitas grubus, kietas.

Mariaus Ivaškevičiaus "Santa":





Ir Emilio Vėlyvio "Redirected/Už Lietuvą!":


Thursday, January 9, 2014

R. Sadauskas-Kvietkevičius apie Graužinienę

... rašo čia.

Šiuo atveju demokratija veikia gal ir ne taip kaip jai reiktų veikti. Bus įdomu paskaityti šią knygą - iš apžvalgų atrodo kad ji būtent apie šias problemas diskutuoja.

Tuesday, January 7, 2014

Stebina delfi.lt neraštingumas

Straipsnelio antraštė: "Kada V. Putinas parklups Lietuvoje?".

Ar čia tik man taip atrodo, bet tarp žodžių "parklupti" ir "priklaupti/parklaupti" (kas turėtų būti vartojama) yra toks pats skirtumas kaip tarp respiracijos ir perspiracijos.

Žmonių kokybės problema delfi.lt ar paprasčiausias neraštingumas?

Plačiau apie žodžio reikšmę čia: http://www.zodynas.lt/terminu-zodynas/P/parklupti

Geras straipsnelis apie Latvijos prisijungimą prie Euro

... iš The Telegraph.

Friday, January 3, 2014

Thursday, January 2, 2014

Wednesday, January 1, 2014

Gana įdomus V. Laučiaus rašinėlis

... kuris kalba apie egzistencinę problemą dabartinėje Lietuvoje. Kažkaip nejučiom pagalvoji apie skirtumus tarp dabartinių ir prieškario lietuvių.

V. Savukynas taip pat rašo panašia tema.