Wednesday, December 28, 2011

Kelios mintys apie 2012

Gana įdomus Užkalnio straipsnelis.

Ko gero pagrindinis dalykas politiškai kitais metais bus rinkimai. Sunku pasakyti kas įvyks, bet aš irgi manau kad judėjimas TAIP gaus nemažai balsų. Vien todėl kad lietuviai mėgsta naujas partijas (prisiminkit kas buvo su tik atsiradusiom Paulausko, Pakso, Uspaskicho, Valinsko partijom - jos vos atsiradusios gavo maždaug 15% balsų.)

Susieta tema, aš jau žinau kad nebalsuosiu už partiją kuri delegavo R. Palaitį. Esu alergiškas elgesiui kurį aprašo žurnalistas Račas. Iš vis, Palaičio pareiškimai apie imigraciją tikrai neatspindi vertybių kurias man atrodo turėtų propaguoti Liberalų ir Centro sąjunga. Juolab kad toks elgesys kvepia nenorėjimu nieko kurti o tik "nusipirkti" žurnalistų palankumą - tuo metu kai Lietuvai reiktų kurti mechanizmus kaip protingai panaudoti imigraciją šalies vystymui. Taip kaip tai daro daug kitų šalių.

Sunday, December 25, 2011

Ką sako Lietuvos pinigai?


Visai neseniai skaitinėjau Motiejaus Valančiaus "Palangos Juzę" ir bandžiau įsivaizduoti tuometinės Lietuvos gyvenimą - rūbai, gyvenimo būdas ir pan. Gyvenimas juk tikrai buvo nelengvas - rusifikacija, žmonių laisvės mažėjimas, 1831 ir 1861 metų sukilimai. M. Valančius ne tik žadino lietuvišką dvasią, pats rašė ir rėmė knygnešius, bet taip pat kovojo su girtuoklyste. Jo įkurtas blaivybės sąjudis buvo toks galingas kad privatūs bravorai nešė mažai pelno arba gavo užsidaryti ir Rusijos imperija paskelbė valstybinį alkoholio monopolį. Aišku toks sąjūdis negalėjo patikti tuometinei valdžiai, taigi M.Muravjov jį 1864 metais uždraudė.



Tai va, paskaičiau Valančiaus rašinį apie Palangos Juzę, ir pasidarė įdomu kiek žemaičių yra pavaizduota ant lietuviškų pinigų. Taigi pradedam:

1 litas : Julija Žemaitė-Žymantienė (žemaitė)
2 litai: Motiejus Valančius (žemaitis)
5 litai: Jonas Jablonskis (suvalkietis)
10 litų: Steponas Darius ir Stasys Girėnas (žemaičiai)
20 litų: Maironis (žemaitis nuo Raseinių)
50 litų: Jonas Basanavičius (suvalkietis)
100 litų: Simonas Daukantas (žemaitis)
200 litų: Vydūnas (lietuvninkas, gyvenęs Mažojoje Lietuvoje bei Žemaitijoje - Telšiuose)
500 litų: Vincas Kudirka (suvalkietis)

Visų pirma, nežinau pagal kokį kriterijų šie žmonės paskirti prie tam tikros piniginės vertės. Ar veidai prie banknotų priskirti be ypatingos tvarkos? Jei ne, tai ar svarbesni sudėti ant mažesnių kupiūrų - tam kad dažniau juos matytume ir prisimintume - bet jei taip, tai kodėl Žemaitė yra svarbesnė už M.Valančių?

Na bet nukrypstu - juk skaičiuojam kiek yra žemaičių ant lietuviškų pinigų. Taigi gaunasi kad turim 6 žemaičius (10 litų turi du - Darių ir Girėną), 1 lietuvninką ir 3 suvalkiečius.

Taigi ką sako lietuviški pinigai? Visų pirma jie pasako kad dabartinę Lietuvą labai įtakojo "pakraščių" žmonės, ypač žemaičiai. Pamatęs tik pinigus, galėtum pagalvoti kad žemaičiai yra pagrindinė Lietuvos subetninė grupė. Kadangi taip ko gero nėra, tai kyla sekantis klausimas: ar tikrai nebuvo aukštaičių - tarkim kur nors nuo Panevėžio ar Utenos - kurie nusipelnė būti pavaizduoti ant litų?

P.S. Čia gana įdomus straipsnelis apie M. Valančių

P.P.S. pridedu keletą dainų kurias galima rasti ir Palangos Juzėj;


Friday, December 16, 2011

Apie elektrinę

Čia yra pokalbis su buvusiu Lietuvos Energetikos Instituto direktoriumi J. Vilemu.

Noriu pacituoti mintį kuri rodo kad šis projektas gali baigtis blogiau nei sandoris su "Williams":

"Ministras A. Sekmokas yra paskelbęs, kad po Naujųjų metų jau bus pasirašomos statybų koncesijos sutartys, o tik kitais metais – deramasi su bankais. Keista: nežinai, kaip finansuosi objektą, bet jau susitari, kad jį statysi, „Respublikai“ sakė akademikas."

Kažkaip lenda į galvą lietuvių liaudies išmintis kuri byloja: "Nekinkyk vežimo prieš arklį" ;)

Thursday, December 15, 2011

S. Jobs'ui atminti

Gana įspūdinga Steve Jobs kalba Stanfordo universitete 2005 metais:


Vieną mintį noriu čia pakartoti:"gyvenk taip tarsi tai būtų paskutinė diena".

Kažkuo primena G&G sindikatą - dainą "tiems kas rašo". Gal didelės tiesos visos yra tokios paprastos - ir todėl mes jų nepastebim?

Wednesday, December 14, 2011

Mintis šiai dienai

Citata tiems, kurie nenori patys savimi rūpintis, bet nori, kad tai padarytų valstybė.

"A government big enough to give you everything you need, is a government big enough to take away everything that you have...."

Statement attributed to Thomas Jefferson (1743-1826)

Monday, December 12, 2011

Apie liberalus

Skaitydamas Lietuvos naujienas gana atidžiai seku visų pakraipų liberalų partijas. Man ši pasaulėžiūra patinka, nes ji pasisako už valstybės kišimosi į žmogaus gyvenimą mažinimą.

Tačiau Lietuvos liberalai turi chronišką ligą - jie nesugeba susivienyti ir to pasėkoj nustumia save į paraštes. Dabar atsiradusi partija TAIP padidina liberalių partijų skaičių iki 3 (TAIP, Liberalų ir Centro Sąjunga bei Liberalų Sąjūdis).

Tai nėra gerai. Iš tikrųjų, tai vadovėlinis pavyzdys kaip daryti "balsu skaldymą" ( splitting the vote). Labai daug apie tai rašo William Poundstone savo knygoje "Gaming the Vote: Why Elections Aren't Fair (and What We Can Do About It)". Gali gautis taip kad dvi iš trijų partijų nepereis rinkiminio barjero ir liks paraštėse. Arba praeis dvi ir nesugebės susitarti kaip nesugeba to padaryti dabar?

Visgi - ar nebūtų geriau ieškoti kompromiso ir susivienyti? Aišku, niekas nėra idealus - bet jei liberalai rimtai žiūri į savo misiją įtvirtinti šias idėjas Lietuvoj - gal reiktų pagalvoti? Ar tai nebūtų didesnis gėris bei mažesnis blogis?

Friday, December 9, 2011

Drugelio efektas

Edward Lorenz sugalvojo sąvoką pavadintą "drugelio efektu" - butterfly effect. Iš principo idėja yra ta, kad drugelio suplasnojimas viename pasaulio krašte gali sukelti sunkiai prognozuojamas pasekmes kitame. Šiuo atveju nenoriu kalbėti apie "drugelio efektą" bet kur kas lengviau prognozuojamą dalyką - kas sukėlė lenkų pasitraukimą iš naujos atominės elektrinės projekto.

Aš iš principo sakyčiau kad tam gali buti keletas priežasčių:
- nevykusiu A.Ažubalio supratimu kaip šalies vidaus politika paveikia jos santykius su kaimynais (R.Sikorski berods net nebuvo neseniai pasibaigusiame OSCE susitikime Vilniuj);
- PKN Orlen problemomis Lietuvoje;
- Lenkų kompanijos PGE strategija perimant tokio projekto organizacinę patirtį. Juolab kad ženklai kad Lenkija galvoja apie savo elektrinės statybą buvo matomi jau seniai.

Man tik vienas klausimas - ar tikrai kažkas suskaičiavo kad šis projektas taip kaip jis daromas Lietuvai atneš pelną? Ar nebus kaip su "Williams" - daug šnekų ir mažai naudos?

Thursday, December 8, 2011

Here is one for you Android fans!

A friend of mine is running a web site called UOT Kitchen. It is a customization engine for Android devices - it gives more eyecandy for your and/or your device. He says he started this because he wanted to tweak his Android phone a little bit during his free time - and now it has become a website with around 2000 hits per day. I think this is pretty good, no?